До края на седмица или началото на другата ще имаме проект за промени в Конституцията. Това заяви  Радомир Чолаков от ГЕРБ -СДС, председател на Комисията по конституционни промени.

Той подчерта, че това ще бъде платформа за дискусия.

"Ако постигнем 180 гласа аз ще бъда истински щастлив. Ще положа всички усилия, за да убедим и останалите партии", коментира той след заседанието на комисията. 

По думите му проектът започне да бъде дискутиран през септември, като осъжданията ще продължат между един и три месеца.

Според него промените могат да бъдат факт до края на годината. "Всичко зависи от степента на консенсус", каза той.

По повод дата 24 май да остане национален празник той коментира, че е "за" това предложение, но не иска този дебат да измести този за съдебната власт.

"Не бива да се отклоняваме. Нямаме право на грешка", смята Чолаков.

По време на заседанието Надежда Йорданова от ПП-ДБ заяви пред партиите, че идеите на коалицията са част от усилията на общия им път, да намерят общо сечение и да направят общ проект.

БТА

"За да се развива България като една демократична страна е добре да заложим в Конституция, това че българската държавност се гради върху духовността и ценностите на просвещението, които са ни завещани от делото на Кирил и Методий. Това е важно. Това са ценностите, които поддържаха нашата идентичност", заяви тя.

ПП-ДБ предлагат 24 май да стане национален празник

Тя уточни, че техният проект предвижда укрепване на независимостта на съда чрез структурна реформа на ВСС и Прокуратурата.

"Следващата група промени, които предлагаме са свързани с регулиране на функциите на служебното правителство. Тоест засилване и на тази част на Коституцията - България е парламентарна република. При предсрочно прекратяване на мандата на правителството, ако няма мнозинство за избор на ново редовно правителство, правителството в оставка да продължи да изпълнява функциите на редовно правителство. Да се намали периода, в който страната остава без действащ парламент на един месец", заяви Йорданова. 

Никола Минчев допълни казаното от Йорданова. 

"Нашава визия за промяната, която касае ВСС е окончателното му разделяне на два отделни органа, така че той да остане административен и кадрови орган единствено за съдиите и да се образува нов административен съвет, който да е за прокурорите и следователите", каза той. 

По думите му общата бройка на членовете на ВСС ще се запази на 25, като при ВСС съставът включва 15 члена като е предвидено мнозинство на съдиите, които са избирани пряко от съдии. 

"За прокурорският съвет идеята ни е той да се състои от 10 члена, като 6 човека да се избират от парламента", допълни той.

Екатерина Захариева обаче коментира, че от ГЕРБ-СДС смятат, че трябва да се намери малко по-балансиран вариант от това, което ПП-ДБ предлагат. 

БТА

По думите й трябва да се изпълнят стандартите за самоуправление и независимост на съдиите във Висшия съдебен съвет (ВСС). По отношение на прокуратурата да има повече обществен контрол. Захариева добави, че от ГЕРБ-СДС имат идеи по отношение на Инспектората на ВСС. По отношение на служебните кабинети трябва да намерим малко по-балансиран вариант, знаем, че има различни модели, каза Екатерина Захариева. Тя добави ,че ГЕРБ-СДС не биха подкрепили предложението на ПП-ДБ за мандатите на кметовете.

От БСП обявиха, че нямаме законов проект и няма да коментират това, което са представили колегите. Според тях има въпроси, за които си струва да се говори и такива, за които, не. 

БТА

От "Възраждане" отхвърлиха всякакви предложение за промени в Конституцията. "Моментът не е точно този, който е сега", смятат те.

От ДПС отказаха да представят свой проект.

Припомняме, че комисията ще заседава дни, след като ПП-ДБ представиха проекта си за конституционни промени, като сред предложенията беше и това 24 май да стане национален празник на България.