Кандидати за общински съветници в Суворово печелили от лихварство
Кандидати за общински съветници в Суворово печелили от лихварство / снимка: DarikNews.bg, Дарик-Варна

Двама кандидати за общински съветници в Суворово са уличени в раздаване на нелегални кредити. Незаконната дейност била развивана в две заложни къщи, съобщи шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров.

Разследването започнало след три сигнала на граждани, получени в полицията във вторник. При започналото вчера разследване било установено, че като залог срещу заемите на клиентите били прибирани дебитните карти. Открити и иззети са 335 банкови карти заедно с PIN кодовете. Открити са и 254 заложни билети, които лихварите издавали срещу получените банкови карти. Иззети са няколко лаптопа и 126 листа с описани осъществени сделки. Клиенти били основно лица, които получават социални помощи или пенсии. Лихвата, която те плащали месечно, била в размер на 20 процента - 3 на сто лихва и 17 на сто такса за обслужване на кредита.

Заложните къщи били стопанисвани от „Газтрейдинг 2" ЕООД и „Шидеров 2009" ЕООД. Уличените са собственици и управители на двете къщи - на първата Д.С.Й., на 36 години, а на втората - Л.Т.Д., на 27 години. Заради имунитета, който Изборният закон осигурява на регистрираните кандидати за местната власт, двамата не са арестувани, уточни комисар Димитров.

Междувременно e установено, че съпругата на Д.С.Й. е дъщеря на 41-годишния Хр. Г. от Девня, срещу когото през миналото лято бе повдигнато обвинение за извършване на нерегламентирана банкова дейност чрез заложна къща "Габър" в Девня.

Предстои да бъде установен размерът на печалбата, която двете заложни къщи в Суворово са реализирали, и от кога действа схемата.

По случая е образувано досъдебно производство.

Първоначалните данни в разследването сочат, че двамата кандидати за общински съветници са убеждавали клиентите си да гласуват в полза на определена партия. За това обаче засега липсват доказателства, обясни шефът на варненската полиция.

Други новини от Варна