Каналджия за пръв път влиза в затвора, наврял 54 бежанци в микробус
Каналджия за пръв път влиза в затвора, наврял 54 бежанци в микробус / снимка: БГНЕС, архив

Каналджията Калчо К., който бе заловен да превозва 54-ма бежанци, включително 16 деца, вчера бе осъден ефективно. Той бе осъден на 11 месеца лишаване от свобода ефективно и конфискация на автомобила.

До момента има още 9 осъдени превозвачи от съда в Царево, но техните присъди са условни. Калчо дефакто е първият осъден ефективно каналджия, пише в. „Труд”.

Калчо превозвал бежанците натъпкани на по малко от 8 кв.м площ. Това съобщи прокурор Кънчо Крумов от магистратурата в Царево. Калчо, който е криминално проявен и е от Бургас, обяснявал, че мъж в черно БМВ го закарал до мястото, откъдето трябвало да вземе бежанците. До Ахтопол пък го откарал работодателя му, който му заявил, че „трябва да свърши една работа”.

Местни хора от Синеморец обаче видели бежанците, които се качват в микробуса и се обадили на граничарите. Случката станала в 21.30 ч. в понеделник. Микробусът бил засечен и спрян още край курортното селище.

Каналджия катастрофира, остави „Пасат” с 15 бежанци и избяга

Междувременно се разигра нов екшън с бежанци. Лек автомобил „Фолксваген Пасат” не спрял за проверка на ГКПП Караагач. Преди броени часове, шофьорът вместо да спре, натиснал газта и се опитал да избяга на ченгетата. Те го подгонили, но точно след един километър возилото катастрофирало.

Преобърнало се в крайпътно дере. Шофьорът избягал, а полицаите открили в автомобила 15 души бежанци, 9 от които деца.