/ iStock/Getty Images
Кампанията по доброволно и безвъзмездно даряване на кръв за пациентите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ продължава до края на настоящата седмица. Акцията стартира с апел на най-голямата болница за неотложна медицинска помощ в страната за спешно набиране на кръводарители в края на миналата седмица.

За първите два дни от кампанията на „Пирогов“, благородно и самоотвержено, при неблагоприятни атмосферни условия, се отзоваха 146 граждани, като 115 от тях дариха кръв в неделя, 23.01.2022 г., съобщиха от „Пирогов”.

Почина блъснатото от автобус 17-годишно момиче в София

Всеки гражданин в добро здравословно състояние, на възраст между 18 и 65 години, е подходящ за кръводарител. Преболедувалите от COVID-19 лица могат да дарят кръв 40 дни след последния положителен тест. Ваксинираните против коронавирусна инфекция свободно могат да дарят кръв 28 дни след поставяне на втората доза.

Опашка от желаещи, които откликнаха на призива за даряване на кръв (ВИДЕО)

Желаещите да дарят кръв могат да го направят в Националния център по трансфузионна хематология в гр. София на адрес ул. Братя Миладинови №112 в работното време на центъра от понеделник до петък между 08:00 и 18:00 часа с прекъсване между 12:00 и 13:00 часа.

Признателността на екипа на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ към всички кръводарители, отзовали се на апела на болницата, е огромна! Приемаме тази реакция на обществото като знак за доверие и висока оценка за работата на лечебното заведение, пишат от лечебното заведение.