Камов: Бюджет’2007 не отговаря на обещанията
Камов: Бюджет’2007 не отговаря на обещанията / netinfo

Бюджет’2007 не е съгласуван предварително в Коалиция за България и не отговаря на обещанията към избирателите. Това заяви лидерът на политическо движение „Социалдемократи” и депутат от левицата Николай Камов по време на дебатите в парламента по първото четене на проектобюджета за следващата година.

Камов каза, че не само ще гласува против бюджета за 2007 година заради това, че не е съгласуван с коалиционните партньори на БСП в Коалиция за България, а и защото той отразявал дясна и консервативна данъчна политика и с него са били намалени средствата за здравеопазване и образование. Не се случва и обещаната от тройната коалиция финансова децентрализация на общините, заяви Камов.

„Атака” също ще гласува срещу бюджета. Според Павел Шопов това е бюджет на статуквото и в него няма нищо свежо, което да задвижи българската икономика.

Бюджет’2007 не гарантира устойчив икономически растеж, смята лидерът на ДСБ Иван Костов. Тъмносините също няма да го подкрепят. Според Костов той възпроизвежда нереформирани и корумпирани бюджетни сфери и плува върху сивия и черния сектор в българската икономика. По думите му най-недостойното в проекта е неспазеният ангажимент за увеличение на пенсиите от 1 януари, а е предвидена индексация от 1 юли.

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев каза, че това е бюджет на изпълнените обещания. По думите му, ако правителството продължи тази политика през 2008 и 2009 година, България ще достигне така наречените тигрови републики.

Според заместник-председателя на НДСВ Милен Велчев единствената осезаема слабост на бюджета за следващата година е отбраната. За първи път се предлага да не се спази договорът ни с НАТО, отбеляза Велчев. По думите му обаче фискалната политика и на Бюджет’2007 ще допринесе за увеличаване на доходите, а с радикалното намаляване на данък „Печалба” България става „данъчен шампион” в Европейския съюз.