/ iStock/Getty Images
Калният дъжд у нас е резултат от пренос на въздушни маси от Сахара
101397
Калният дъжд у нас е резултат от пренос на въздушни маси от Сахара
  • Калният дъжд у нас е резултат от пренос на въздушни маси от Сахара
Калният дъжд, който валя в района на Смолян и София, е резултат от пренос на въздушни маси от Сахара над страната. И тази сутрин хиляди автомобили в София осъмнаха покрити с тънък слой жълтеникав прах, след последните валежи. Това обаче не опасно и се обяснява единствено като природно явление.  
 
Миналата седмица, в събота и неделя, над Северна Африка се образува център на ниско налягане, който се придвижи към западната част на Средиземно море. Заради този център на ниско атмосферно налягане вчера и над нашата страна времето беше лошо и валя дъжд.
 
Дъжд с пясъци от Сахара валя в Смолян

БГНЕС

Придвижвайки се на север, към западните части на Средиземно море, този център на ниско атмосферно налягане "забърсва" от северните райони - Либия, Алжир, на височина от 5 до 10 км пепел от пустинята и постепенно вдига този прах високо в по-горните слоеве на атмосферата. С движението на въздушните маси на североизток от района на Африка този въздух, примесен с фини прахови частици,  тя се придвижва към района на Балканите.

Подобни валежи може да очакваме и следващата седмица. Явлението не трябва да плаши хората.

БГНЕС

Дъжд и сняг, примесен с частици пустинен пясък, валя в Смолян и в края на март т.г. И тогава от Националната астрономическа обсерватория на Рожен обясниха, че това е обичайното явление оцветен валеж и вероятно се дължи на Средиземноморски циклон, довял пясъци от Сахара.

БГНЕС