Калфин: ДАНС има основание да проверява изтичането на информация от агенцията
Калфин: ДАНС има основание да проверява изтичането на информация от агенцията / netinfo
В България демокрацията все още се свързва с възможността всеки да прави каквото си иска. Това каза в интервю за предаването “Седмицата” на Дарик радио вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин във връзка със скандала от тази седмица в ДАНС. По думите на министър Калфин демокрацията е ред - ред, който приемат всички, което предполага да се оставят институциите да си вършат работата. Според него няма нарушаване правата на гражданите в България.

Калфин заяви, че не се е интересувал дали са искани разпечатки на неговите телефонни разговори. По думите му, ако ДАНС има основание да прави подобно нещо и го извършва по законен начин, той няма нищо против. Ето какво още каза Калфин за Дарик:

Предишният скандал в МВР с какво беше свързан – именно с изтичане на информация. Доколкото знам ДАНС е правила проверка именно за изтичане на информация от самата агенция. Аз мисля, че точно това е, което тя трябва да направи. Сега се чуват реплики „защо първо не слуша собствените си служители, а пък след това другите”. Когато се прави подобно разследване се търсят всички източници, за да се намери вярната информация. Един от основните проблеми, които има България, свързан с борбата с престъпността по оценка на западните ни партньори, е именно свързан с изтичането на информация.