/ iStock/Getty Images

Остава по-малко от месец до майските празници и съответно до поредицата от почивни дни. Ако все още не сте мислили за отпуски, следващите редове за планиране на заслужена почивка са за вас. 

През май официалните почивни дни и празници са 6 през целия месец. 

1 май (сряда) е Ден на труда и е официален почивен ден. 3 май (Разпети петък от Страстната седмица) и 4 май (Велика събота от Страстната седмица) са официални почивни дни за Великден. А на 5 май (неделя) е и самият Великден - православното общество отбелязва Възкресение Христово. 6 май е Гергьовден - Ден на храбростта и Българската армия. Почивните дни тук реално не са много, но се падат удобни в седмицата.

Ако си вземете 2, 7, 8, 9 и 10 май (само 5 дни отпуск), всъщност ще почивате близо 2 седмици, като ще имате на разположение 2 уикенда. Разбира се, ако имате възможност, може да си вземете още и 29 април (понеделник) и 30 април (вторник) и ще имате 16 пълни почивни дни. Така последният ви работен ден ще бъде 26 април и ще се върнете на работа чак на 13 май. И всичко това само със 7 дни отпуск. 

Следващата порция от майски празници е в край на месеца.

24 май (петък) е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост и е официален почивен ден. Тук ще се получат 3 почивни дни заради уикенда.

Ако, обаче, имате възможност, може да си пуснете отпуск от 20 май (понеделник), който е и неучебен, до 23 май (четвъртък) и така за 4 дни отпуск ще получите малко повече от седмица (+ предишния уикенд - 18 и 19 май). При втория вариант последният ви работен ден ще е на 17 май и ще се върнете обратно на 27 май. 

почивнидни.com