Министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова
Министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова / БГНЕС, архив
Какъв ще е слоганът на българското председателство на ЕС?
94381
Какъв ще е слоганът на българското председателство на ЕС?
  • Какъв ще е слоганът на българското председателство на ЕС?
Слоганът на българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде „Съединението прави силата“, съобщи ресорният министър Лиляна Павлова след заседанието на Министерския съвет.

Според нея този девиз е изключително актуален за ситуацията, в която се намира обединена Европа. Кабинетът на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер е поискал изтегляне на датата на откриване на Председателството. То ще бъде на 4 януари в Народния театър, обяви още Павлова. На следващия ден ще има съвместно заседание на нашето правителство със състава на Европейската комисия.

Павлова: Няма опасност председателството на ЕС да ни бъде отнето

„Съединението прави силата“ – това ще бъде девизът на българското председателство на Съвета на ЕС, обяви министър Лиляна Павлова.

Тя сподели, че е бил направен анализ какъв да бъде преводът на английски език, за да бъде слоганът максимално издържан. "Знаем, че българският девиз - част от нашия герб, е възприет от белгийската конституция, той идва от френски език и с официалния превод на английски, валиден за днешните послания, за днешните приоритети на България и Обединена Европа - United We Stand Strong - е в посока да сме по-силни заедно, обединени. Повече от всякога Европа се нуждае от това послание за единство, стабилност, към което ние се стремим в духа на председателството и българските приоритети, които заложихме заедно", каза министърът.


Кои са приоритети на страната ни за председателството на Съвета на ЕС?

Цветовете на председателството ще бъдат синьо и жълто по аналогия със знамето на ЕС. Визуалната идентичност е изработена от екип от преподаватели и специалисти от Художествената академия и от експертен съвет, който разглеждаше визуализациите, каза Павлова.

Предвиждат се и подаръци за гостите. Това ще са сребърни монети, пощенски марки, лимитирана серия на двулевки, шалове и вратовръзки.