Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът за европредседателството Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов
Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът за европредседателството Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов / БГНЕС
Министри на изслушване по казуса НДК
94225
Министри на изслушване по казуса НДК
  • Министри на изслушване по казуса НДК
Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че се надява парите за ремонта на НДК да са вложени действително в него, а да няма злоупотреби.  По време на заседание на парламентарната анкетна комисия, която трябва да разследва скандала с НДК, бяха изслушани трима членове на кабинета – заместник министър-председателят Дончев, министърът, отговарящ за българското председателство на ЕС - Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов. Така и не дойде бившият шеф на НДК Мирослав Боршош.

Лиляна Павлова освободи шефа на НДК Мирослав Боршош

През миналата година вицепремиерът Томислав Дончев изискал четири пъти от ръководството на НДК бизнес плана за оздравяване на дружеството. Причината – в продължение на 2 години генерирало загуби в размер на 9 млн. лева. Пред депутатите Дончев пое отговорността, че не е сменил ръководството на НДК, но се съобразявал с това как работи дружеството и как стои в публичното пространство.

Казусът НДК 

А по повод скандалите с евентуални финансови злоупотреби заяви: "По отношение на големия въпрос "Къде са парите?"... Искрено се надявам парите да са вложени в строителни материали и подобряване състоянието на сградния фонд. Дали е така? За съжаление от началото на разговора, нито веднъж не беше споменато. Тече разследване на компетентните органи и искрено се надявам - ако щете, репутационно за цялата страна, не само за НДК - да не бъдат открити нарушения. Искрено се надявам".
 

Вицепремиерът Томислав Дончев и министърът за европредседателството Лиляна Павлова
БГНЕС

По време на заседанието министър Лиляна Павлова коментира, че от началото на годината дружеството има 3 млн. лева загуби. И тя изискала бизнес план, но не й бил предоставен.

Бойко Борисов връща Мирослав Боршош начело на НДК

Затова поискала четири проверки на НДК. Въпреки всичко Павлова беше категорична, че заради скандала няма опасност да ни бъде отнето председателството на ЕС. "Такава процедура няма, такава процедура не съществува, такава тема не е поставяна. Аз квалифицирам това в категорията "Фалшиви новини". На България не може да бъде отнето председателството. Българското председателство не е НДК и неговият ремонт", каза Павлова.

Мирослав Боршош се оттегля от НДК докато текат проверките

Пред депутатите министърът на културата Боил Банов съобщи, че служебният министър, отговарящ за европредседателството - Деница Златева, е приела отчета на Боршош за миналата година. Той поясни, че това е станало на 2 май - дни преди да приключи работата на служебния кабинет "Герджиков". Тогава тя е освободила от финансова отговорност за 2016 година Боршош и другите двама членове на управителния орган и е приела отчета. "Как ще го тълкувате, оставям на вас", каза Банов.
 

Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът за европредседателството Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов
БГНЕС

Самата Златева е в командировка в Америка, но декларира, че ще съдейства с каквото е необходимо на работата на комисията.