/ БТА
Акциите и обиските в имотите на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка предизвикаха разнопосочни реакции сред политиците и партиите у нас.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира относно съмненията защо точно сега се прави тази акция, че трябва прокурори и съдии да излизат във ваканции по време на предизборна кампания, за да не бъдат обвинявани в политическа поръчка.

Кой е Румен Гайтански-Вълка

"Който каквото и да направи в тези служби, МВР и прокуратура, може да бъде обвинен, че е политическа поръчка. Сега отново сме в избори. Когато излизаме във ваканция, или в предизборна кампания, вече в България трябва да излизат всички във ваканция - прокурори и съдии и да чакат да видят какво ще стане след това, за да не ги обвинят в политическа поръчка" , каза Борисов. 

В периода преди изборите прокуратурата се опитва да чисти имидж. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на "Възраждане" и лидер на партията Костадин Костадинов, попитан за проверки в имоти на Румен Гайтански.

ПП-ДБ: Институциите в България действат по политическа команда

ПП-ДБ пък разкритикуваха бездействието на Антикорупционната комисия, след като, по думите му, още от 2021 г. повдигат въпроса с отпуснатия кредит от ББР към фирма, свързана с Вълка. Божидар Божанов от ПП-ДБ заяви, че институциите действат единствено по политическа поръчка, а съпредседателят на ПП Кирил Петков изтъкна, че "поредните престъпници" са избягали от страната, визирайки Гайтанския и бившият шеф на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня