Йотова: Докато правителството работи по програмата си, ще стои
Йотова: Докато правителството работи по програмата си, ще стои / снимка: БГНЕС, архив

„Европа се готви за избори и ни предстои доста трудна борба".

Това каза на пресконференция в Пазарджик евродепутатът от левицата Илияна Йотова.

Тя отбеляза, че ситуацията е паритет между Партията на европейските социалисти и Европейската народна партия.

По думите на Йотова в момента проучванията сочели два мандата в полза на левицата, като направи уговорка, че нещата са много динамични. Според Йотова буди тревога възможността популистки и ксенофобски партии да получат високи резултати на
евроизборите.

„Затова една от нашите цели в кампанията ще бъде да обясняваме на хората какви са тези партии и какво целят", допълни Йотова.

Тя отбеляза, че ако тези партии станат третата сила в Европарламента, това ще бъде много голям риск за Европа.

По повод на политическата обстановка в страната евродепутатът посочи, че "БСП прави много тежки компромиси, но на този етап работата по програмата на правителството е най-важна, защото на всяка цена България трябва да излезе от
тази криза".

„Докато правителството работи по програмата - ще стои", каза Илияна Йотова.

В отговор на журналистически въпрос за разбиването на служебната й електронна поща Йотова заяви, че скандал няма.

"Това, което се твърди, не фигурира в моята поща. Нека тези, които твърдят, че са ми хакнали пощата, да се свържат с мен и заедно да прегледаме моята поща и това, което те показват".

Тя потвърди, че има два договора с фирмата "Лийдуей". Единият е сключен в качеството й на евродепутат и е на тема "Малки и средни предприятия, възможности за микрофинансиране и работа с хора в неравностойно положение". Той касае предимно
Северозападна България и идната седмица там ще бъдат оповестени резултатите от изследването, обясни евродепутатът.

За втория договор Илияна Йотова каза, че е между нея като физическо лице и
фирмата, и е свързан с нейния сайт.

"Що се отнася до такива приказни същества като тролове и феи, аз нямам нужда някой да ми върши работата в интернет, цялата моя дейност е публична, всички мои изказвания са публични, качват се на моя сайт и могат оттам да се свалят", допълни Илияна Йотова, цитирана от БТА.

Тя посочи, че отпреди седмица е имала сигнали за опити да се "разбие" нейната поща, включително и пощата й в Европейския парламент.
"Не искам да коментирам откъде идва тази атака, нито да гадая, защото може да стигна и до приятели", допълни евродепутатът.