Изтичане на информация провалило по-ранно задържане на Брендо
Изтичане на информация провалило по-ранно задържане на Брендо / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, Надя Коцева
Полк. Джорджино от специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност и международен трафик на дрога в Италия
53816
Полк. Джорджино от специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност и международен трафик на дрога в Италия
Министър Цветан Цветанов
Зам.-главният прокурор Галина Тонева
  • Полк. Джорджино от специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност и международен трафик на дрога в Италия
  • Министър Цветан Цветанов
  • Зам.-главният прокурор Галина Тонева

Паралелно разследване в Швейцария и Италия е имало срещу Евелин Банев-Брендо през 2007-2008 г. за трафик на кокаин. Тогава той не е задържан заради изтичане на информация от български полицейски служители, на които е обещал обезпечение, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той подчерта, че Брендо е тартор на престъпната група от българска страна, която МВР и италианските власти разбиха при операцията, под кодово название „Кокаинови крале”. Брендо и групата му са внасяли в Италия над 40 тона кокаин годишно, по данни на италианските власти. Това е ставало главно по море. Резултатите от акцията бяха представени днес пред медиите в присъствието на италианския посланик у нас Стефано Бенацо.

Полк. Джорджино от специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност и международен трафик на дрога в Италия обясни, че първото изтичане на информация е било през лятото на 2007-а. През март 2008 г. на събрание между различни съдебни инстанции с представители на испанските, швейцарските, българските и хърватските магистрати се споделя информация, с която два часа по-късно са запознати разследваните и техните адвокати. Това е забавило цялото разследване, което е приключило днес, допълни Джорджино.

При ареста у Банев е намерен документ от италианските към българските власти, в който се посочва какви мерки трябва да бъдат взети срещу Брендо, обясни вътрешният министър Цветанов. Подчинени на Банев са били още над десетина българи. Според министърът разбиването на групата ще помогне за разкриването на няколко убийства, станали у нас и в други държави от Евросъюза.

При задържането на Брендо са били иззети 18 мобилни телефона и документи със свидетелски показания от разследването в Швейцария. В рамките на операция „Кокаинови крале” са арестувани 30 души, 12 от тях - италиански граждани. Задържани са също словенец, румънец и грузинец. Останалите 15 души, между които и Брендо, са българи.

Изтичане на информация провалило поранно задържане на Брендо
netinfo

Групата ще бъде съдена в Италия, тъй като от там има постъпило искане за екстрадиране, съобщи зам.-главния прокурор Галина Тонева. Тя посочи, че вероятно ще им бъдат повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за търговия с наркотици. Все още има членове, които се издирват. Банев ще бъде предаден временно на италианските власти, след което ще бъде върнат в България, за да завърши делото срещу него. След това отново ще бъде предаден на италианските власти.

По думите на Цветан Цветанов „Европол определя Банев като знакова фигура в организираната престъпност, която имала огромно влияние във всички структури на държавата”.

Евелин Банев-Брендо беше задържан при акция край Созопол. Като мотив прокуратурата представи доказателства от записан със СРС-та разговор между него и бившата му съпруга. В него Банев казва, че се подготвя да напусне страната, защото имал проблеми с Интерпол.