Изслушват в сряда кандидатите за новата КЗК
Изслушват в сряда кандидатите за новата КЗК / Sofia Photo Agency, архив

Кандидатите за новия състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), който ще трябва да се избере от Народното събрание ще се явят на изслушване пред Икономическата комисия на парламента в сряда.

Депутати вече номинираха общо 11 кандидати за антимонополния орган. Избрани ще бъдат седем от тях. Мандатът на старата Комисия изчете през 2015 г.

Задкулисни договорки определят новия състав на КЗК, твърди Радан Кънев

За председател на новия състав на КЗК от ГЕРБ предлагат Росен Желязков, койтопонастоящем е съветник на премиера Бойко Борисов. Той беше главен секретар на Министерския съвет в първия мандат на ГЕРБ. Желязков беше оправдан по делото за фалшивите бюлетини, които бяха открити в печатницата в Костинброд. ГЕРБ са номинирали и Георгица Стоянова.

От "БСП лява България" също имат две номинации - депутатът Кирил Добрев и Анна Янева. От Реформаторския блок са издигнали Красимир Витанов. Патриотичният фронт е номинирал зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев.

Съпредседателите на ДПС са номинирали Пламен Киров, който доскоро беше конституционен съдия. АБВ са издигнали Николай Илиев. Номинирани за членове на КЗК са още и Стамен Гърбелов, Калина Павлова и Кирил Дойчинов.

След изслушването от Икономическата комисия, крайното решение за избор на новия състав на КЗК ще вземе пленарната зала на Народното събрание.

Източник: БГНЕС