Изслушват Станишев за резултатите от посещението на Путин
Изслушват Станишев за резултатите от посещението на Путин / netinfo
Народното събрание най-вероятно няма да гласува декларация в подкрепа на сключените икономически споразумения с Русия, стана ясно тази сутрин. Очаква се единствено премиерът Сергей Станишев да направи изявление по време на парламентарния контрол.

По неофициална информация на Дарик приемането на декларацията на Народното събрание се отменя заради нежелание от страна на ДПС да я подкрепи.

В документа се одобряват постигнатите от правителството споразумения с Русия и се потвърждава готовността на страната ни да участва в приоритетните за Европейския съюз проекти НАБУКО и АМБО.

Първоначалната идея за изслушването на премиера и за гласуването на декларация на парламента, подкрепяща резултатите от постигнатите икономически договорености с Русия, беше на „Коалиция за България”.

Междувременно Народното събрание отхвърли предложението на независимия народен представител Петър Берон и група депутати за неограничен брой мандати на ректорите на вузове.

Сред отхвърлените поправки в Закона за висшето образование бе и промяна с вносител Лъчезар Иванов, предвиждаща университетските болници да минат на бюджетна издръжка.

Депутатите приеха на първо четене два законопроекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване, както и Закона за частната охранителна дейност. Законопроектът за частната охранителна дейност предвижда въвеждане на лицензионен режим и едногодишен срок на пререгистрация.