/ БГНЕС, архив
Тримата бивши военни министри - Аню Ангелов, Ангел Найденов и Николай Ненчев, ще бъдат изслушани на 19 юли в парламентарната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет.
 
Борисов с единствено изискване за изтребителите: Да бъдат нови

Заседанието на комисията е насрочено за 14.30 ч. и на него ще бъдат изслушани Аню Ангелов, който бе начело на Министерството на отбраната в периода 2010-2013 г., министърът на отбраната в периода 2013-2014 г. Ангел Найденов и военният министър в предния кабинет на Борисов Николай Ненчев, който беше начело на ведомството в периода 2014-2017 г.
 
Президентът: Изтребителите не са кренвирши, произвеждат се по поръчка

Парламентът създаде временната комисия по предложение на Цветан Цветанов и други депутати от ГЕРБ в края на миналия месец - 28 юни 2017 г. Председател стана също депутат от ГЕРБ - Емил Христов. В нея има деветнадесет народни представители.
 
Според правилата й за работа, тя следва да се запознае с всички факти и обстоятелства относно проведената процедура по избор на нов тип боен самолет; извършените дейности от длъжностните лица по разглеждане на постъпилите предложения от страните доставчици; отговорностите по управлението на процеса и реда за вземане на решение за завършване на процедурата по избор от Министерския съвет.
 
България и Швеция започват преговори за "Грипен"

От доклад на министъра на отбраната стана ясно, че според протокола на междуведомствената работна група предложението на Швеция е класирано на първо място, а предложението на Италия е класирано на второ. Предложението на Португалия с логистичен пакет от САЩ не е било класирано поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията.
БГНЕС