Избраха победителите в конкурса „Коледата безопасна”
Избраха победителите в конкурса „Коледата безопасна” / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Кристина Кръстева, Силвия Читакова и Северина Христова са победителките в конкурса „Коледата безопасна”. Техните рисунки и тези на останалите деца, които участваха в конкурса, могат да бъдат разгледани в галерията на „СиБанк” на улица „Славянска” в столицата.

Повече от 80 деца от страната са изпратили своите цветни картинки, илюстриращи коледния подарък, за който си мечтаят и който смятат за най-безопасен. Журито с председател еврокомисаря Меглена Кунева, определи и победителите в конкурса.

В рамките на кампанията „Коледата безопасна” бяха направени 115 проверки, като за установените административни нарушения са съставени 13 акта.

Според Меглена Кунева не може да се каже, че има само една опасна играчка: „В голяма степен - в Европа, не само в България, това са играчки, които имат покритие с боя, която съдържа олово. Това е отрова, която децата могат да погълнат; това са играчки с отделящи се магнити, които ако се погълнат от децата, могат да доведат до смъртни случаи, и играчки с нисковолтово електричество”.