/ БГНЕС
БАБХ и Агенцията по горите ще преминат към Министерския съвет, каза още той
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по горите, според коалиционното споразумение, излизат от Министерството на земеделието в най-скоро време, за да преминат към Министерския съвет. Това каза на брифинг в Монтана министърът на земеделието Иван Иванов, цитиран от пресслужбата на ведомството.

„За момента те са 100% под контрола на заместник-министър Иван Христанов, който е представител на “Продължаваме Промяната”, добави Иванов.

Александър Дунчев, който е представител от същата политическа сила, вече пречи и на стабилността на коалицията, и на своята партия, и е крайно време да се вземат мерки за действията му, допълни още земеделският министър.

Иванов: Намерени са количества зърно, които не са декларирани

Той подчерта, че волята на ръководството на министерството е за прекратяване на всички корупционни практики и запазване на българските гори. Министърът посочи, че откакто е поел поста, Агенцията по горите и държавните горски предприятия са извършили над 150 хиляди проверки, съставени са хиляди констативни протоколи, както и наказателни постановления. Той увери, че целият екип на министерството работи, за да се гарантира прозрачност в управлението на горите.

Притеснява ни с какви бизнес кръгове работи Дунчев и какви задачи му поставят – може би да се доунищожи българската гора, попита министър Иванов. Той беше категоричен, че подобни действия няма да успеят да разрушат създаденото доверие в министерството и в екипа, в който има представители на БСП и "Продължаваме Промяната". Иванов допълни, че не е редно въз основа на документи със съмнителен произход да се твърди, че се извършват злоупотреби в министерството и определи това като лъжа, която се разпространява в публичното пространство.

Министър Иван Иванов припомни, че вече са разкрити 36 склада за директна продажба на местното население на дърва за огрев, като предстои броят им да се увеличи в следващите дни и за тях вече отговаря ресорен заместник-министър.

„Тази тема, колкото и да се опитват да я експлоатират в посока, че се извършват злоупотреби, аз ви гарантирам, както и представителят на ПП в министерството, че злоупотреби не се извършват. Не считам, че трябва повече да се дава гласност на подобни теми“, заяви в заключение министърът на земеделието.
БТА