/ БГНЕС
Намерени са количества зърно, които не са декларирани. Това каза министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на брифинг в министерството, предаде БГНЕС.

"Основната ни задача е осигуряване на продоволствената сигурност на страната. В тази връзка предприехме редица действия през изминалата седмица. На първо място да припомня, че ви информирахме преди време, че изработваме механизъм за изкупуване на необходимите количества зърно за нуждите на човешка консумация както за преработка, така и за фуражи за следващата една година. Предприехме физически проверки на местата и складовете за съхранение на зърно с цел установяване на техническите обеми от съхранявано зърно. На основа на анализи на база подадени декларации за налично зърно, към края на месец февруари приоритетно бяха обявени за проверки общо 984 броя обекти за съхранение на зърно, от които 421 броя обекти за съхранение на зърно с общо обявени по декларация количества пшеница от 1 млн. 758 хил. 235 тона пшеница, 201 броя обекта за съхранение на зърно с обем по декларация общо количество слънчоглед от 818 хил. тона и 362 броя обекта за съхранение на зърно с общо обем по декларация и налични количества от 1 млн. 253 хил. тона и 138 кг. царевица. Към момента са извършени 1900 проверки във всички области от страната", каза още той.

Министър Иван Иванов уточни, че в хода на рутинна проверка в област Бургас на място е установено, че в обекти за съхранение на зърно, се съхраняват 376 хил. 890 тона пшеница, 52 хил. 499 тона царевица и 14 хил. тона слънчоглед. "В хода на проверката е установено недекларирано количество от над 263 хил. тона зърно, от които 260 хил. тона пшеница в обем, който също не е деклариран", каза още министърът.

Той уточни, че проверките продължават и към момента. "Проверките на терен продължават. Ръководството на Министерство на земеделието категорично заявява, че няма да толерира действия, които биха в ущърб на продоволствената сигурност, финансовия контрол и фискалния риск. Това обобщено означава, че на територията на страната са намерени количества, които не са декларирани. Средствата за тях са от неясен произход и предстои да бъде установен. На територията на страната циркулират количества зърно, което не е обявено и създава риск за продоволствената сигурност на страната", каза още Иван Иванов.

Информацията за износа на зърно даде заместник-министър Иван Христанов, който заяви, че от 7 до 16 март през всички граници на България са напуснали страната някъде около 300 хил. тона пшеница, количеството царевица е 220 хил. тона, а слънчоглед около 200 хил. тона."Това в никакъв случай не може да означава, че тези обвинения, които бяха отправени към нас, имат материални изражения. Очевидно е, че износът е доста голям и означава, че трябва да започнем да го следим още по-отблизо, за да сме сигурни, че няма да оставим страната без зърно", каза още Христанов.

На брифинга Иван Иванов коментира и темата с Александър Дунчев.

"Нямам конфликт с г-н Дунчев. Не мисля, че тук от присъстващите има конфликт с г-н Дунчев", каза още министърът.
БГНЕС