Иван Костов иска Синя коалиция
Иван Костов иска Синя коалиция / снимка: Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Иван Костов: България има нужда от истинска десница
59236
Иван Костов: България има нужда от истинска десница
  • Иван Костов: България има нужда от истинска десница

ДСБ изцяло отхвърля възможността за коалиция с политическите си противници ГЕРБ, БСП и ДПС. Това заяви лидерът на партията Иван Костов по време на Десетото Националното събрание на тъмносините. По думите му обаче в днешните условия преките противници на ДСБ не са социалистите или ДПС, а ГЕРБ и партията на Меглена Кунева „България на гражданите".

По време на заседанието беше обсъдена предизборната кампания на партията за парламентарните избори през 2013-та година и бяха представени водачите на листи в районите на страната.

По думите на Иван Костов България има нужда от истинска десница. Той коментира случващото се в СДС и сподели вижданията си за бъдещето на Синята коалиция: „Ние не се радваме на случващото се в СДС. Единната, истинската десница загуби тези дни още една своя опора. Борисов и Цветанов брутално се намесиха в нашите коалиционни отношения, което е недопустимо в рамките на Европейската народна партия. Категорично сме за Синя коалиция, за единна истинска десница".

Според лидера на ДСБ срастването на властта на последните три правителства с монополите е основната причина страната ни да затъва вече четвърта година в икономическа криза и определи тъмносините като реформаторска алтернатива на сегашното управление.

„Злоупотребите с господстващо положение са във всички ключови сектори - енергетиката, земеделието, храните, лекарствата, медиите, застраховките", добави тъмносиният лидер.

Костов изтъкна още, че подписвайки договора за „Южен поток", ГЕРБ повтаря предателството на тройната коалиция с АЕЦ „Белене" и призова избирателите на ДСБ да гласуват с „не" на референдума.

„Борисов преподписа стария договор за доставка на газ и така гарантира господството на „Газпром" на нашия пазар. Най-бедната страна в Европа плаща най-скъпия газ в момента. С провеждането на референдум за строителството на нова ядрена централа ГЕРБ подготвят политическо алиби да продължат да използват парите на българския данъкоплатец. Започваме предизборната си кампания с референдума за нова ядрена централа, която може да бъде само тази в Белене, разкрива съучастието на ГЕРБ в измамата на Сакскобургготски, Доган и Станишев. Те ще гласуват заедно с БСП", добави още Иван Костов.

ОТ ДСБ предлагат радикална реформа на МВР, прокуратурата и съда, включително промяна на Конституцията.