Продължават консултациите при президента Румен Радев за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Първата среща е с представители на "Има такъв народ".

"Малко вероятно е ИТН да подкрепи кабинет начело с Петков или Василев. При ясни правила, без Кирил Петков, без Асен Василев, да бъде кабинет от професионалисти с ясна програма за определен период от време – това би подкрепила ИТН". Това каза председателят на ИТН Тошко Йорданов след консултациите при президента.

По отношение на искането на ИТН за разсекретяване на протоколите от КСНС за РСМ през януари, Тошко Йорданов коментира: "Знам, какво говори министър-председателя. Президентът каза, че тази идея, която е лансирал преди това за българите в Конституцията на РСМ, а след това и всичко останало, беше подкрепена единствено от ИТН. Останалите бяха против. В момента те се кълнат колко хубаво предложение имало от Франция, а те бяха против това. Трябваше да излезем с общо становище след съвета – излязохме. Можеше чисто теоретично в него да се говори повече за правата на българите, и то да бъде заложено вътре, и чисто теоретично един човек се скара с президента, дори скандалът беше очи в очи", допълни Йорданов. На въпрос кой е бил този човек, той отговори "Забравих". "Човек, който е склонен да самообявява себе си за светец, за разбирач на всичко".

"Оттук нататък, за разлика от други колеги, които са решили, че искат на всяка цена да управляват еднолично, ние винаги ще подходим диалогично и ще спазим закона такъв, какъвто е, посочи Станислав Балабанов от ИТН.

На въпрос очакват ли да получат третият мандат, Балабанов заяви: "Това е решение на президента. Има закони, които трябва да спазваме и Конституция, която, за разлика от други, ние спазваме, така че, ако му дойде времето за третия мандат, всичко ще зависи от решението на президента".

Само опозицията се яви на консултациите, свикани от президента (ОБЗОР)

Ива Митева от ИТН заяви, че явно има доста време до връчването на третия мандат. "След вчерашното неявяване на две от политическите сили сме започнали преговори по чл. 99 от Конституцията в правомощията на президента и той е длъжен да го изпълни. Вчера той покани всички политически сили, те бяха длъжни да се отзоват, но за съжаление виждате че това не се случи. Президентът трябва да прецени дали ще изчака или дали ще започне да връчва мандатите", допълни тя."Няма нужда да споделям, че опита за съставяне на ново правителство се извършва в обстановка на каскада от кризи, чието решаване изисква ясни решения от политиците и усилия от институциите, така че да се отговори на очакванията на българските граждани и по отношение на техните растящи тревоги. Това изисква отговорност не само в национален, но и в международен план. България очаква подкрепа и от съюзите, в които членува. Това означава амбициозна, единна, последователна външна политика. Да не допуснем България да остане в периферията на ЕС". С тези думи се обърна държавният глава към представители от "Има такъв народ".

Георги Димитров

"Година след дебюта на политическата сцена, предполагам правите равносметка на постигнатото и извличате поуки от дейността си. Както се уверихте и вие, толерантността в българската политика е много кратка. Не мога да не отбележа вашата последователна позиция при отстояването на националния интерес по отношение на Северна Македония. Затова очаквам  и вашето отговорно отношение при преговорите за съставяне на ново правителство", каза още президентът.

По думите му ситуацията, в която ще се намира парламентът през следващия месец, ще бъде сложна.

Георги Димитров

"За нас е  удовлетворяващо, че президентската институция в такъв момент постъпва отговорно и с ясното съзнание за важността си. Вашата роля в момента е изключително важна и е прекрасно, че го осъзнавате и не се криете от тази отговорност", заяви от своя страна председателят на ИТН Тошко Йорданов.

"Благодаря за оценката, че сме последователни, защото в българския политически живот последователността не е на почит. За предпочитане е лицемерието и смяната на мнението", добави Йорданов.

Той се обърна с молба към Румен Радев да разсекрети консултативният съвет за Северна Македония от януари, "за да се види кой е казал истината и кои политици лъжат".

Георги Димитров

"Ние не смятаме, че президентът и президентската институция са мафиоти, защото в момента имаме среща на мафията, ако слушаме част от политиците, които са се самообявили за безгрешни", категоричен е Йорданов.

Той допълни, че ще направят всичко възможно, когато бъдат поканени на преговори за съставяне на правителство, но не на всяка цена.

"Аз държа всеки да може да изкаже свободно своето мнение, досега съм разсекретил стенограма за КТБ, едва след като е получил съгласие от всички участници, но важно е, това са тежки решения, не искам да компрометирам свободата на изразяване при следващите консултативни съвети. Големият грях на българската политическа класа последните 30 години е, че забравиха македонските българи, това не се споменава в Договора за добросъседство от 2017 г, нито в рамковата позиция, нито ветото, наложено от ГЕРБ 2020 г., което бе наложено от съображения спора за езика", заяви Радев във връзка с призива да разсекрети разговорите от КСНС.

Фалстарт на консултациите за кабинет: „Продължаваме промяната“ не отидоха при президента Радев

С фалстарт започнаха свиканите от държавния глава консултации за връчване на мандат за съставяне на ново правителство. От общо четири планирани срещи в първия ден, държавният глава проведе само две. "Продължаваме промяната" и БСП отказаха да отидат в президентството, под предлога, че гласуват на второ четене актуализацията на бюджета в ресорната парламентарна комисия. Така на консултации се оказаха само представители на опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС и ДПС

Предстоят разговори още с "Демократична България" и "Възраждане".