Искаме от Атина българо-гръцки коридор за преминаване
Искаме от Атина българо-гръцки коридор за преминаване / снимки: Sofia Photo Agency

Посланикът ни в Атина е поискал днес от Гръцкото външно министерство осигуряването на специален коридор за безпрепятствено преминаване на българските превозвачи. Властите в Атина са уверили, че ще се вземат всички необходими мерки за осигуряването на такъв коридор, съобщи в предаването „Денят” на Дарик зам.-министърът на външните работи Любомир Кючуков.

„Засега няма оптимистична информация относно преговорите, които гръцкото правителство води със стачкуващите. Нещо повече – днес в самата Гърция имаше нови блокади и е невъзможен достъпа до целия полуостров Пелопонес”, каза той.

„Европа може да помогне първо с това, че има правила по тези въпроси. и че тези правила предвиждат съответно поведение. Както и България може да води политически диалог с гръцките власти, с оглед да се спазват тези основни права и свободи, с които разполагат гражданите на ЕС, а именно да се осигури свободно движение на стоки и граждани”, уточни още Кючуков.

Искаме от Атина българо-гръцки коридор за преминаване
netinfo

По думите компенсации могат да се търсят на политическо ниво – това са двустранните отношения и ЕС, като ЕК при необходимост може да налага и търси съответни санкции и компенсации. Следващо е нивото на конкретните фирми, които са пострадали, и които естествено могат да търсят по съдебен път компенсации за загуби от организаторите на протеста.