Не се учудвам от това решение на правителството. Беше ясно още от началото, че след като госпожа Габриел се върна от Брюксел без да каже какъв е ресора, който госпожа Урсула фон дер Лайен предлага за България, и след много острите отношения вътре в правителството, и невъзможността да се излъчи единна кандидатура, днешното решение беше абсолютно логично.

Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова в Националния историко-археологически резерват „Велики Преслав“, по повод обявеното от премиера Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, че Даниел Лорер и Илиана Иванова са кандидатурите за еврокомисар от България. 

МС реши: България ще предложи на ЕК Лорер и Иванова за кандидати за еврокомисар

За мен обаче е унизително, че българското правителство не може да излъчи единна кандидатура за български еврокомисар. В моята дългогодишна практика като представител в Европейския парламент на България, аз такъв прецедент виждам за първи път. Смятам, че това не работи добре за образа на страната ни навън. В момента госпожа фон дер Лайен е поставена в ситуация, в роля, да бъде арбитър на кавгите на българското правителство“, коментира Йотова. 

Край Кръглата църква в Националния историко-археологически резерват „Велики Преслав“ вицепрезидентът Илияна Йотова участва в церемония по награждаване на участниците в

Шестия Международен културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“, който се състоя под неин патронаж. 
Станимир Савов/БТА