Илияна Йотова
Илияна Йотова / БГНЕС
Не бих искала да коментирам журналистически филм, който обслужва тезата, че България не е готова за Шенген. Много бих искала да видя и друг филм – затова как се стреля по български граничари и, че има жертви на нашата граница, за което сякаш Европа остана глуха, коментира пред журналисти във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

В името на паметта на тези загинали момчета би трябвало да сме по-прозрачни, по-категорични и по-справедливи от европейска гледна точка, посочи Йотова. Тя допълни, че решението за Шенген е отново политическо, така както е било през 2011 година, когато по думите й, България е допуснала голяма грешка и е позволила техническите критерии за приемането в Шенген, така както е било за всички останали страни, да бъдат изместени и заменени от политически критерии.

„Винаги политическите критерии ще бъдат налице, винаги ще има нестабилност или правителствени кризи в държавите членки и ние ще трябва да плащаме за тяхната вътрешнополитическа ситуация, какъвто е случаят в момента с Нидерландия“, подчерта вицепрезидентът.

Тя каза, че това не отменя задълженията на европейската дипломация да бъде още по-активна. Йотова припомни, че през последните два месеца служебното правителство, министрите на външните и вътрешните работи са положили големи усилия и срещи на всички нива, включително и среща с парламента на Нидерландия, с комисията им по външна политика и с австрийските власти. Според нея е изгубено „златно време“ при управлението на редовното правителство, когато са били пропуснати шансове.

В случай, че България не бъде приета в шенгенското пространство, усилията на всички институции трябва да продължат на всички нива, посочи Йотова и допълни, че българските представители в Европейския парламент са много активни в своите срещи. Важно е да се предотврати проявяването на двоен стандарт, каза Йотова. Според нея е вредно целият шум около Шенген да бъде използван от политическите партии в България, тъй като това е контрапродуктивно, наблюдава се внимателно от европейските партньори и дава допълнителни аргументи на противниците на влизането на България в Шенген.

Във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий" Илияна Йотова отправи поздрав към студентите и преподавателите на тържествено събрание в аулата на университета, посветено на 8 декември.
БТА