Интерконекторът между Гърция и България е готов на 91,15 процента към 14 април. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов в рамките на днешния парламентарен контрол. С 13,15 на сто е постигнатият общ напредък от 1 януари до 14 април.

Приключили са преговорите между акционерите по нов устав на проектната компания, която изгражда междусистемната газова връзка. Вече са подадени заявления за сертифициране като оператор на преносна мрежа пред регулаторните органи на Гърция и България. Съгласуванията по свързването към съседните оператори са приключили, добави Николов.

Ще успее ли интерконекторът между България и Гърция да прекъсне зависимостта от руски газ

Министърът припомни, че заради установеното забавяне на изграждането на част от линейната част и наземните съоръжения на корпоративно ниво са предприети действия за активиране на клауза по договора с изпълнителя за налагане на неустойка от 1 януари 2022 г. 

На институционално ниво са предприети действия за създаване на междуведомствена група за административно подпомагане на процеса по въвеждане в експлоатация на проекта.

Петков пред Мицотакис: Интерконекторът Гърция-България става ключов проект за ЕС

За ускоряване за завършването на строителството на интерконектора и въвеждането му в експлоатация са осъществени срещи и разговори с представители на правителствата и на двете страни. Оказана е необходимата подкрепа за напредъка на проекта на най-високи държавно ниво, изтъкна министър Николов.

Интерконекторът трябва да бъде пуснат в експлоатация на 1 юли тази година.

БТА