Инспекторатът на ВСС: Магистратите трябва да прилагат еднакво закона
Инспекторатът на ВСС: Магистратите трябва да прилагат еднакво закона / netinfo

Магистратите трябва да се научат да прилагат еднакво закона. Това заяви главен инспектор Ана Караиванова във връзка със зачестилите жалби на граждани, свързани със съдебни и прокурорски грешки.

Според нея е нужно по-добро познаване на Наказателния кодекс с цел да бъдат избегнати подобни недоразумения.

Инспекторът към Инспектората на ВСС Ясен Тодоров каза, че има образувани 5 досъдебни производства по пет сигнала от ОЛАФ, а още 8 такива се проверяват.

Ясен Тодоров коментира, че вече са приключили 5 прокурорски преписки, свързани с финансови престъпления:

„Две наказателни производства са прекратени, по 8 досъдебни производства се води разследване, по една прокурорска преписка има постановен отказ да се образува наказателно производство и по две преписки все още тече предварителна проверка. Дали сме конкретни препоръки на ръководството на Градска прокуратура за приключването на тези проверки”, заяви още Тодоров.

Според главен инспектор Ана Караиванова причините за оплаквания от страна на гражданите могат да се търсят в недостатъчното познаване на наказателния кодекс от страна на магистратите, както и в превишаване на техните права.

„И за това ще кажем и на ВСС, а и на самия председател на градския съд, моля, бъдете така добри, да кажете на вашите съдии, да прилагат еднакво закона и ако трябва да го научат добре”, добави Караиванова.

Все пак главен инспектор Ана Караиванова беше категорична, че съдебната система продължава да се подобрява и да работи в полза на гражданите. Тя допълни, че е доволна от мярката за неотклонение "задържане под стража" на Веселин Данов във Варна.