Църковните свещи поскъпнаха двойно. Най-популярната - от 40 стотинки, вече се продава за 80.

20 ст. -> 40 ст.
40 ст. -> 80 ст.
1.00 лв. -> 2.00 лв.
4.00 лв. -> 6.00 лв.

Проверка на NOVA в страната показа, че най-евтината свещ от 40 стотинки не може да бъде закупена, тъй като е изчерпена или не се предлага. С въвеждането на новите цени два пъти по-малко хора палят свещи, показват сметките на в катедралния храм „Св. Ал. Невски”. Подобна е и ситуацията в страната.

Искането за по-високи цени на свещите дошло от свещоливницата на Светия Синод. От там не посочили колкото да е то, а оставили решението в ръцете на  митрополитите.

„Увеличаването на цената на свещите със сто процента бе продиктувано от реалната стопанско-икономическа ситуация в българската държава и естествено с поскъпването на горивата, ел. енергията”, обясни митрополит Антоний.

В момента най-продаваната свещ е тази за 80 стотинки. Приходът от нея се разпределя между Светия Синод, храма, митрополията и свещоливницата. Най-голяма част отива за църковната администрация - 41 стотинки, а най-малка за производството - около 5.

„Свещите са основно перо за издръжката на БПЦ, това е своеобразно дарение, което миряните запалвайки тази свещ, правят на храмовете”, обясни митрополит Антоний.

Неофициално печалбата на Църквата от свещи е над 15 млн. на година, твърдят източници на NOVA. С  парите основно се покриват режийни разходи. Именно с тях Светия Синод обяснява двойно увеличение.

С приходите се издържат и духовните семинарии.
NOVA