Имиджът на България - корупция и престъпност?
Имиджът на България - корупция и престъпност? / netinfo

През последната година имиджът на България по отношение на корупцията малко се влоши и въпреки действията на институциите не можем да демонстрираме сериозна политическа воля за промяна на тази реалност. Това каза министърът на държавната администрация Николай Василев по време на форум за европейските практики в отношенията между медиите и институциите.

За съжаление през 2006-та година проблемите на корупцията и организираната престъпност са част от имиджа на страната ни в Западна Европа, каза министър Василев. Според него обаче имало парадокси по тази тема – колкото повече се говорело у нас за корупцията, в очите на външния свят този проблем изглеждал по-голям, а възприятията били доста по-различни от реалността.

Въпреки че според него има нужда от силна политическа воля за решаването на този проблем Николай Василев отбеляза, че имиджът на България е много по-лош от заслуженото. България го докара дотам, всички в Европа да смятат, че имаме много сериозни проблеми с престъпността и корупцията. Не знам какви усилия и колко години са нужни, за да изтрием този имидж, каза министър Василев.

Запитан дали има воля в тройната коалиция за решаването на този проблем, Николай Василев коментира, че са направени много неща. Да оставим обаче това управление – изобщо в един голям период от време като цяло няма достатъчна политическа воля за да се реши въпросът, каза министърът. Много приказки се изприказват, но всичко опира до няколко неща, които не съм оптимист, че скоро ще се случат, добави Василев.

Международната кръгла маса, в чието откриване участва Николай Василев, обсъжда европейския опит и добрите български практики в комуникацията „медии – институции”. Форумът е организиран от Международната федерация на журналистите, Сдружение „Клуб – журналисти срещу корупцията” и Съюзът на журналистите в България „Подкрепа”.

Председателят на Европейската федерация на журналистите Ренате Шрьодер, която е гост на форума, съобщи, че основните проблеми особено на разследващите журналисти в Европа са свързани със защитата на техните източници и с достъпа до документи на институциите.