/ iStock/Getty Images
От началото на кампанията за връщане на учениците в клас с тестване до момента Министерството на образованието и науката (МОН) е получило от Министерството на здравеопазването (МЗ) общо 1 557 000 теста. Това съобщи пресцентърът на МОН.

От тези тестове в училищата в страната са разпределени малко над 1,5 млн. теста.

На 10 ноември т.г. започна тестването на децата от първи до четвърти клас в 13 области. От 15 ноември т.г. се включиха и останалите 15 области. До 26 ноември т.г. са изразходени близо 600 000 теста. Останалите 900 000 до раздадените 1,5 млн. теста осигуряват изследването на малките ученици до 10 декември т.г., информират от МОН.

Количеството необходими тестове за двете седмици от 29 ноември до 10 декември т.г. е по-голямо от изразходваното досега, защото постоянно се увеличава броят на децата от начален етап на обучение, които се връщат в училище със съгласие на родителите да бъдат тествани два пъти в седмицата.

Към този момент в склада на БЧК в село Лозен са налични малко повече от 54 000 теста.

В сегашната ситуация на недостиг на тестове МОН търси всякакви начини да върне, колкото е възможно, повече ученици от всички класове в училище, спазвайки заповедите на министъра на здравеопазването, заявяват от образователното министерство.