Втори ден на консултации при президента преди връчването на мандата за съставяне на правителство. Във вторник първата среща при Румен Радев е с представители на "Има такъв народ".

Георги Димитров

"Вашата политическа сила вече се доказа като част от промяната в България. Много български избиратели продължават да виждат във вас надеждата за една нова и откровена политика, която назовава ясно проблемите и решенията и не ги замита под килима. Убеден съм, че с опита от изминалата година, вие вече имате ясна представа за предизвикателствата и задачите пред едно ново управление и имате готовност да допринесете активно за тяхното решаване. Двете служебни правителства, които назначих, показаха, че с общи усилия могат да бъдат надмогвани различията в името на бъдещето на България. Убеден съм, че ангажиментът, който поехте, за търсене на баланс и партньорство в едно бъдещо управление и то основани на знанието и на почтеността са изключително важни в една политическа страна, в която често произволът, невежеството и арогантността са вземали връх". Това каза Румен Радев пред членове на ИТН.



"Ние заявихме отдавна, Слави Трифонов отдавна заяви, че ние ще направим всичко, което е по нашите сили, за да има едно нормално правителство в страната, защото предизвикателствата са доста по-големи от тези преди при месеца. Това, което ние винаги сме правили, е да си спазваме думата. Ние ще продължим да бъдем такива каквито сме - без политическо лицемерие ще назоваваме нещата такива каквито са. Ще бъдем предвидими и лоялни партньори, ако колегите от останалите парламентарни сили също бъдат такива. Но ние знаем, че в момента е изключително важно да се надмогне личното его. Една партия трябва да направи необходимите компромиси в името на по-голямата цел". Това заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред президента.

Георги Димитров

Той каза още, че моделът ДПС и ГЕРБ все още не е разграден и изрази надежда да има достатъчно здрав разум при останалите политически партии, които твърдят, че искат да направят същото и заедно да постигнат необходимите компромиси, за да има нормално правителство в страната.



Любомир Каримански заяви след консултациите, че трябва да преценят всичко написано още вендъж в коалиционното споразумение.Днес ще имаме среща и на ПГ, и на експертите и ще прецизираме споразумението. "Засега не е ясно колко министерства ще имаме. Нека видим какво ще предложат, ако има изменения от другите политически сили, ще бъдат обсъдени", обясни Каримански.

Ние държим да видим какво ще е окончателното предложение след преговорите, как ще бъдат разпределени министерствата, тогава ще ви кажем. Ще държим на почтеността, подчерта той.

Той обясни и какво означават думите на Тошко Йорданов, който каза, че ще са лоялни, ако и другите са. "Означава, че ние ще мерим с единен стандарт за всички, които са коалиционни партньори и не бихме искали да мерим с различен аршин".

Нашите кандидати са от отбор клас А, заяви още Каримански. И добави: "Силно се надяваме да има 4-годишен мандат, да има стабилно управление, хората да са спокойни. Ние искаме да внесем спокойствие в България".

Отговорът на въпроса за 15-процентното съкращение в държавната администрация ще дойде след анализ, смята той.

По-късно днес държавният глава ще се срещне с членове на "Демократична България" и ПП "Възраждане".