Илияна Йотова
Илияна Йотова / БГНЕС
Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс и вицепрезидентът Илияна Йотова обявиха старта на провеждащата се за втора година у нас инициатива „посланик за един ден”. Целта й е да окуражи момичетата от цяла България да изразят своите възгледи по значими социални въпроси.
 
Инициативата има за цел да насърчи  младите момичета да са по-амбициозни към бъдещето си. Те трябва да напишат съчинение до 250 думи на тема как като посланички биха променили обществото.

Илияна Йотова
БГНЕС

Искаме да популяризираме амбицията и инициативността сред момичетата в цяла България, каза посланик Хопкинс.
 
„Те трябва да знаят какъв е техният собствен потенциал, те трябва да знаят, откъдето и да идват – дали от далечни селца или може би имат проблеми, или може би имат специални нужди, всички те са равни, защото, когато употребят и разгърнат своята сила, те могат да се справят,” коментира Хопкинс.
 
Победителките в организирания конкурс ще имат възможността да почерпят вдъхновение от жени лидери, като се запознаят с тяхната дейност.  В инициативата участват жени посланици в България и жени лидери на неправителствени организации.
 
Липсата на равенство между половете, неграмотността, отпадането от образователната система и домашното насилие са национални проблеми, а не столични. Най-големият обаче е апатията, която е най-тежката диагноза за нашето общество, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Илияна Йотова
БГНЕС

„Проблемите, които ще поставяме, не са столични. Те не са и проблеми на няколкото големи български града. Те са проблеми на цялата страна. А от опит зная, че хората там са не по-малко активни,” заяви Йотова.
 
Инициативата е посветена на Международния ден на жената 8-ми март. Финалът на конкурса тази година е на 7 март. Участието в него си струва, сподели при представянето на инициативата Блага Попчева - една от победителките в миналогодишната инициатива.
 
„Искам да насърча всяко момиче на възраст между 15 до 19 години да вземе участие, защото конкурсът променя мисленето и гледаната точка, както е и възможност за сбъдване на мечти. Накрая мога да кажа – Да, възможно е! Само трябва да опиташ!”, призова тя.