Поискаха нови имена за градовете, кръстени на комунистически величия. Предложението на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев взриви социалните мрежи, а в някои градове дори написаха протестни писма.

74 години след създаването на Димитровград, паметникът на кръстника му седи захвърлен на боклука. И името на града да иде на боклука иска евродепутатът Андрей Ковачев.

„Трябва да има един нормален, без емоции дебат по темата и да затворим тази страница”, смята той.

Според експерти по ономастика или науката за имената в българския език, прекръстването е в ръцете на местните хора.

„Всяка политическа власт, като дойде, и иска да сменя имената на селищата. Този закон е оставен да се решава в ръцете на местното население. Те са тези, които трябва да решат дали да си променят селището, могат да си направят референдум”, обясни пред NOVA Анна Чолева-Димитрова - ръководител секция "Ономастика" към БАН.

А те вече са написали отворено писмо до Ковачев и не си дават името на вожда Димитров. 

„99,9 процента от хората са абсолютно против тази, ще я нарека глупост. Би било добре г-н Ковачев да дойде и да ни информира за желанията си”, смята Михаил Нейчев.

Благоевградчани също се разпознаха в думите на Ковачев и реагираха остро на думите му. В списъка за преименуване е и Велинград, кръстен на партизанката Вела Пеева. А освен смяна на имената на улици и градове, Ковачев иска и демонтаж на паметника на Съветската армия. Решението е в ръцете на Столичния общински съвет.
NOVA