Спорът за вноса на украинското зърно има своите привърженици и противници.

Основният въпрос е какви са данните за вноса и как се отразява той на пазара у нас? През миналата година вносът е само 23 000 тона пшеница, разказва NOVA. Забраната за внос на украинско зърно влезе в сила в началото на месец май. Според премиера Николай Денков бюджетът е пропуснал да събере 146 милиона лева от ДДС. Субсидиите за изплащане на производителите тази година са около 2 млрд. лв. Цифрите разделят и мненията за вноса.

Според икономисти със или без забрана за внос на украинското зърно, то е минимално. Заради това и много малка част от него достига до крайните потребители. Това е и причината, която кара привържениците на отпадането на забраната да смятат, че родните производители няма да фалират.

"Не е вносът от Украйна проблемът, защото внос от Украйна нямаме. Зърното от Украйна преди забраната беше 0,3% от нашето производство. Ние произвеждаме толкова много, а вносът от Украйна е толкова малко", посочи Георги Ангелов, икономист.

"България не е измислила протекционизма. Няма с протекционистки политики да спасим нито един сектор от икономиката. Това ще навреди както на икономиката, така и на секторите, които се опитваме да браним", заяви и Михаил Кръстев, също икономист.

На обратното мнение са от Българската аграрна камара. Те питат защо само България се отказва от забраната, а другите три страни, които участваха в нея ще я продължат.

"Поляците, унгарците и словаците сигурно са някакви по-така хора друго живеещи, които произвеждат и те внасят от Украйна. И как всички тези държави решиха да си продължат забраната, само българите….Разбирате ли, то дори няма аргумент що да няма забрана", подчерта и Светлана Боянова от Българска аграрна камара.

От Българската асоциация за безопасност на храните не влязоха в спора, но изнесоха резултати замърсено ли е зърното от Украйна.

"Мога да кажа цифрата - 575 взети проби от 1 октомври 2022 година до началото на забраната през май тази година. Няма отклонение от показателите, които са тежки метали, радиоактивност", подчерта д-р Галя Викьова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ.

Сред идеите е на етикети на различни стоки да бъде изписано, ако в тях има суровини от Украйна.