/ БГНЕС, архив
И повторната проверка на прокуратурата не откри нарушения във ВМА
95183
И повторната проверка на прокуратурата не откри нарушения във ВМА
  • И повторната проверка на прокуратурата не откри нарушения във ВМА
Проверката на прокурорската проверка във Военномедицинска академия (ВМА) отново не откри конфликт на интереси в договорите за обществени поръчки на болницата.
 
Спорните договори за доставка на медицински консумативи са два и са сключени с дружество, свързано с Явор Цонев, който живее на семейни начала с Руслана Петрова - дъщерята на бившия директор на ВМА проф. Николай Петров. Според Военно-апелативната прокуратура обаче и в двата случая не можело да се говори за свързаност между възложителя и изпълнителя на поръчката.
 
По времето на първата поръчка Цонев още не бил регистриран на един адрес с Петрова, а при втората поръчка като възложител се явил заместника на Николай Петров, а като изпълнител - майката на Явор Цонев.
 
Прокуратурата: Николай Петров не е извършил престъпление като шеф на ВМА

Междувременно се разбра, че прокурорът Адалберт Кръстев, извършил първоначалната проверка на ВМА, бил предлаган за уволнение заради "многократни нарушения" и "пренебрежение към граматическите правила" в обвинителните си актове.
 
В края на октомври Военно-апелативната прокуратура обяви, че ще проверява защо Военно-окръжната прокуратура е отказала да образува разследване на финансовия одит на Военномедицинска академия. Това стана след изнесени данни, че бившият директор на ВМА проф. Николай Петров е възложил две обществени поръчки на дружество "Ортопедие-Инвекс" с участието на Явор Цонев, който живее на семейни начала с дъщеря му Руслана Петрова.
 
Втората проверка открила сериозни нарушения в първата, но стигнала до същия извод като нея - че няма данни за престъпление. Причината - през 2014 г., когато е сключван договора, Цонев все още не бил регистриран на един и същ адрес с Руслана Петрова. Ръководителят на Военно-апелативната прокуратура полк. Веселин Стоев заяви, че дори и да са живеели заедно, пак нямало да има нарушение.

Вторият договор с дружеството е от февруари тази година, когато Цонев и Петрова вече са регистрирани на един адрес. Като възложител на поръчката обаче се явява заместникът на Николай Петров, а от страна на дружеството договорът подписва Павлинка Ценова - майката на Явор Цонев, обясни полк. Данчо Данов, провел повторната проверка.
 
30 октомври: Николай Петров подаде оставка като здравен министър

Единственото нарушение, което прокурорската проверка открила, е, че при сключването на първия договор дружеството не удостоверило данъчната си регистрация. Всичко останало около поръчките било по закон.
 
Стана ясно обаче, че прокурорът Адалберт Кръстев, извършил първата проверка, бил предлаган за уволнение заради груби нарушения в работата си и пренебрежение към граматическите правила и употреба на несвързани понятия, с които променял смисъла на обвинителните актове. Съпругата му пък май работела в здравното министерство.