/ ThinkStock/Getty Images
Медицинска сестра - на 66 г., от село Голец, е вторият регистриран случай на заразено медицинско лице с COVID-19 в неонатологичното отделение в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч, съобщиха от Областната администрация.

Лекар от ловешката болница е с COVID-19

Първият случай беше на лекар. Отделението е затворено със заповед на директора на РЗИнза 24 часа, считано от 19:00 часа на 2 юли, за щателно почистване и крайна огнищна дезинфекция.

Персоналът с отрицателен резултат продължава да полага грижи за новородените при спазване на всички мерки за безопасност. Медицинската сестра е без оплаквания. Ще бъде под задължителна домашна изолация за 14 дни. Няма контактни лица в семейството от област Ловеч.

При нужда от хоспитализация на новородени с усложнения от болниците в Троян и Луковит по време на 24-часовата дезинфекция на ловешката неонатология ще бъдат насочвани към УМБАЛ-Плевен.

От администрацията посочват още, че всички останали проби от персонала от вчера са отрицателни. Останалият персонал в отделението ще бъде изследван днес и няма да бъде допуснат на работа до получаване на отрицателен резултат. Отрицателни са и пробите от семейството на лекарката, както и на прегледаните от нея деца. Очакват се резултатите за две деца от Угърчин.

161 нови случая на COVID-19 в България

Случаят е докладван в Министерство на здравеопазването. Още един случай на заразен с коронавирус е регистриран пред последното денонощие за областта. Това е мъж от Ловеч, на 24 години.

Изследването е направено на 2 юли в лаборатория в София. Предстои установяване на контакт с лицето, намира ли се на територията на област Ловеч, негови контактни. Общо диагностицираните случай в област Ловеч са 19, активните случаи са 4, излекуваните са 15.
БТА