Ден след като две шумни партита в ресторанти в Пловдив бяха прекратени предсрочно, и в София се проведе акция срещу нарушители.

30 посетители и около 10 души персонал на заведение в известен столичен хотел получиха актове и глоби. А по непотвърдена информация полицията и РЗИ са се отзовали на общо 6 сигнала за купони в столицата, които нарушават заповедта на здравния министър.

Събота вечер. 22:30 часа. Униформените влизат на проверка в елитен хотел в столичния квартал „Лозенец“. Причината - ресторантът на последния етаж работи след 22:00 часа - в разрез със заповедта на здравния министър. За купон обаче никой от служителите нищо не е чувал.

Инспектори също се отзовават на сигнала. „В този ресторант имаше около 30 души, персоналът беше 10 човека. Съставен е акт на фирмата, която стопанисва ресторанта. Съставени са и актове на персонала за неправилно носене на лични предпазни средства - маски“, казват от РЗИ-София.

Малко след полунощ хотела напуска управителят на ресторанта. С връчен акт, но без коментар защо е допуснал нарушаване на противоепидемичните мерки.

„Актовете са от 300 до 1000 лева за физически лица, а за юридически - от 500 до 2000 лева“, обясни д-р Ина Балабанова, дирекция „Обществено здраве“, РЗИ-София.

За NOVA от мениджмънта на хотела обясниха, че ресторантът е отдаден под наем на външна фирма: Във връзка с информация за акция в ресторант „Панорама“, бихме искали да уточним, че обектът е под наем и не се управлява от мениджмънта на хотел „Маринела“. Ресторантът съществува от времето на предишните собственици. Хотелът разполага с ресторант, в който се спазват всички противоепидемични мерки.

Здравните власти са категорични, че проверките ще продължат. Ако този ресторант отново наруши заповедта на здравния министър, санкцията не е глоба, а затваряне.
nova.bg