Кирил Петков
Кирил Петков / БГНЕС
Временната комисия за установяване на всички факти свързани със сключването на договора с „Джемкорп” (Gemcorp) за 1 млрд. долара ще изслуша на следващото си заседание бившия премиер Кирил Петков, бившия енергиен министър Алекснадър Николов, бившия финансов министър Асен Василев и началника на кабинета “Петков” Лена Бориславова.

Няма практика меморандум да бъде сключван между държава и частни компании. Този меморандум е подписан от името на България, като държава, а не от Министерство на енергетиката, така че при нас няма информация енергийният министър да е упълномощен за извършването на такъв договор. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов по време на заседанието на Временната комисия.

„Меморандумът включва всички сектори в енергетиката, което дава предпоставка за достъп до информация до цялата енергетика на страната”, заяви още енергийният министър.

„В крайна сметка меморандумът беше прекратен от моя страна, преди това договорът не е бил приключен. От „Джемкорп” заявиха, че нямат никакви претенции, така че договорът е успешно прекратен”, допълни още служебният енергиен министър Росен Христов. Той уточни, че все още се събира нужната информация, проверяват се и плащания към евентуални дружества, споменати в меморандума.

Депутатите одобриха комисия, която да разследва Gemcorp

По време на заседанието на временната комисия Росен Христов и депутатът от ПП Венко Сабрутев влязоха в диспут относно определението за добро и лошо управление.

„Служебният кабинет провежда лошо управление. Цялата държава е запозната с договора, а все още няма позиция относно него”, попита Сабрутев.

„За сега няма претенции от страна на „Джемкорп”, нито има данни за извършени плащания. Членът в договора обаче за възможен арбитраж при възникване на спор, е силно притеснителен. Лошо управление е това, което сключва договор от името на държавата, а не през Министерството на енергетиката”, подчерта Христов.

По време на изслушването служебният енергиен министър обясни, че няма информация на каква база се е решило да се осъществява дейност точно с компанията „Джемкорп”.

ГЕРБ: Има заплаха за националната сигурност, меморандумът с Gemcorp не е прекратен

„От кореспонденцията прави впечатление, че разговор за предотвратяването на доставка на газ от Газпром се водят много преди кризата с Украйна, тоест няма нужда от посредници. Има много по-известни компании обаче, които се занимават с доставка на газ, които би трябвало да бъдат поканени за разговор и евентуалното сключване на меморандум с тях”, обясни още енергийният министър.

Теменужка Петкова, бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ, уточни, че отказ от арбитраж не може да бъде гарантиран и следователно претенции от страна на компанията могат да се появят занапред.

В началото на заседанието на комисията Венко Сабрутев от ПП влезе в спор и с председателя на комисията Десислава Трифонова от ГЕРБ, тъй като депутатът от ПП бе поканил бившия енергиен министър Александър Николов за участие в заседанието. Участието на Николов не бе прието, като аргумент се приведе фактът, че комисията не е била предварително уведомена.

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства свързани с подписването и прекратяването на Меморандума с Джемкорп за 1 млрд. долара, цели да бъдат установени всички факти и обстоятелства около сключването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation. Сагата започна на 23 март, когато в присъствието на тогавашния министър-председател Кирил Петков, тогавашния министър на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентираше сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Кирил Петков побърза да се похвали, че на подписването на меморандума е присъствало търговското аташе на посолството на САЩ. Оказа се, обаче, че нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство. „Търговското аташе на посолството на САЩ не присъства на подписването на меморандума с правителството". Това се казва в отговор на Американското посолство у нас до бТВ. Става дума за меморандума за 1 млрд. за чиста енергия и алтернативни източници на газ. "Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp, пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърдението за обратното, са в резултат на недоразумение", се казва още в отговора на посолството до телевизията.

За шега или не, точно на 1 април 2022 г. става ясно, че подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби, обявява министър-председателят Кирил Петков.

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти. Разследване на "Файненшъл таймс" свърза фонда с руски олигарси.

„Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, обяви тогава Петков.

Вицепремиерът Асен Василев също обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но стана ясно, че от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

На 20 юли 2022 г. пък ден след като временната парламентарна комисия за Gemcorp поиска изслушване на министър-председателя в оставка Кирил Петков, той обяви, че Министерски съвет е взел решение за прекратяване на меморандума с компанията. 
БГНЕС