Партията пускат сигнал за нередностите до МВР, ДАНС и ЕК
На извънреден брифинг от партия ГЕРБ заявиха пред медиите, че има заплаха за националната сигурност, тъй като меморандумът с Gemcorp не е прекратен. Затова те пускат сигнал до ДАНС, МВР и Европейската комисия. 

"Цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка от правителството на Кирил Петков. Меморандумът с „Джемкорп” (Gemcorp) не е прекратен", заяви Десислава Трифонова, която изнесе данните.

"Той е подписан на базата на хвърчащ лист, буквално за два дни. Предложението за самия меморандум е дошло от компания, различна (от тази), с която е подписан. Самата офшорка не фигурира в предложението, а се появява на датата на подписване на меморандума. Далаверата за 1 млн. щ.д., с която цялата ни енергетика е дадена на една офшорка – АЕЦ "Белене", АЕЦ "Козлодуй", Мариците - само е потулена", допълни Трифонова от ГЕРБ. 

„Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и три месеца е крил доклада на ДАНС, а на скрито заседание е взето решение, че договорът ще се прекрати, но той не е прекратен. Цялото говорене на Кирил Петков, че меморандумът с Gemcorp е прекратен, е било само да ни се замажат очите. В Министерство на енергетиката е извършвана дейност по унищожаване на документи с цел прикриване на цялата далавера“, посочи още тя.

По думите на Трифонова ГЕРБ ще искат да има комисия в парламента, която да разследва случая. „Български министър си позволи по време на изслушване в комисия в парламента да излъже. Ще разкрием всяка една част от тази далавера. Защо министър Александър Николов излъга, защо министри си позволяват да лъжат”, каза Трифонова и обеща всички обстоятелства да бъдат разнищени.

Има заплаха за националната сигурност. Ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР, заяви Делян Добрев.

„Интересното от документите е, че за решението за Gemcorp има решение на оперативно заседание на Министерския съвет. По казуса с газа ни твърдят, че оперативните заседания на Министерския съвет са без решения и без протоколи. Когато става въпрос да се спрат доставките на газ от „Газпром”, няма решение на оперативното заседание, никой не се е подписал, не знаем как са го взели, не знаем кой е бил там... Но, за Gemcorp има решение”, показа Добрев документа и каза, че е подписан от премиера и от чиновник.

„Не знаем за газа кой го е подписал, може да е имало документ и да е унищожен”, предположи бившият енергиен министър. По думите му е нарушен и регламента за държавните помощи с подписването на този: „мораториум, меморандум или договор, в който е описана цялата българска енергетика. Добре, че не останаха още 6 месеца, защото и енергетика нямаше да остане в България”, каза Добрев.

„Нарушено е европейското законодателство в областта на обществените поръчки, защото е избрана тая фирма без никаква процедура. За тези две нарушения ще пуснем сигнал до главна дирекция „Конкуренция” на Европейската комисия”, заяви още той.

От ГЕРБ смятат, че е нарушен и третият либерализационен пакет в секция „Енергетика” и ще сезират и ЕК и по този параграф. 


Те обясниха, че меморандум се прекратява или с едностранно предизвестие, или с подписване на споразумение, а на показания от него документ по думите им не се вижда подпис на другите две страни по меморандума, което означава, че страната ни е уязвима за продължаващо действие на този документ.

„Призоваваме министър-председателя и министъра на енергетиката да оповестят всички документи, с които разполага правителството за аферата Gemcorp. Проследяваме и други министри и министерства от кабинета „Петков”. Следващия път ще си поговорим за МОСВ, което е не по-малко затънало в схеми. ПП бързат за избори, защото знаят много добре какво са вършили през последните няколко месеца и знаят, че и ние знаем и искат да прекратят работата на Народното събрание“, заяви Даниел Митов.

На брифинга присъства и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който първоначално не беше на трибуната, но впоследствие застана до своите съпартийци. Той дипломатично изтъкна, че има качествени хора и в „Продължаваме промяната”.

„Не аз и не тези около нас са проблемът на ПП. Тези стотици хиляди хора, които задават въпроси. Има достатъчно голяма група в обществото, която им вярва, но с всеки ден доверието в тях ще намалява. Площадната демокрация стана модерна”, каза Борисов.