Докладът на ДАНС за Gemcorp е потресаващ, заявиха от ПГ на ГЕРБ-СДС
Докладът на ДАНС за Gemcorp е потресаващ. Ние сме изключително притеснени от това, което четем. Извън това продължаваме да нямаме отговори от Кирил Петков, от министъра на енергетиката и от министъра на финансите. За нас от ГЕРБ тече опит за саботаж от страна на изпълнителната власт. Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова на заседание на временната парламентарна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата, свързани с подписания от правителството Меморандум за 1 млрд. долара с американската компания Gemcorp.

"Да не си губим времето и да прекратим този Меморандум, който продължава да действа и застрашава националната ни сигурност", призова тя.

Трифонова подчерта, че не е ясно кой е предложил Gemcorp на България. По какви критерии компанията е била подбрана, каква е необходимостта от този Меморандум, попита Трифонова. Тя подчерта, че посланикът ни в САЩ не е бил на срещата и няма паметна бележка, която е задължително да бъде водена.

"Трябва да се търси отговорност от лицата, които са сключили Меморандума и от лицата, които не са го прекратили след доклада на ДАНС", каза още депутатът.

Комисия ще проверява меморандума на правителството с Gemcorp и IP3 corporation

„В министерството на енергетиката или няма нито един документ, свързан с „Джемкорп“, или министърът на енергетиката крие нещо от нас“, смята Трифонова.

Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че от една страна няма нищо нередно, от друга страна стои и въпросът с арбитража. На практика дори да бъде прекратен този Меморандум, разпоредбата, свързана с арбитража, остава в сила в следващите две години. В точка 6 ясно е казано, че всяка една от страните може да предяви претенции.

Тя уточни, че никой не е отговорил на въпросите на ГЕРБ дали нещо е изпълнено по отношение на Меморандума, или не. По думите ѝ този Меморандум е подписан след еднолично взето решение – той няма анализ.

Борисов: В две офшорни компании буквално е дадена цялата енергетика на България

„Аз разбирам, че не е имало никакъв анализ, не е имало никакви извършени проверки преди това“, каза Петкова.

„Скандално е при тази информация те да подпишат меморандум с тази компания“, категорична е тя и апелира този процес да бъде изследван в детайли.
БГНЕС