Бойко Борисов ГЕРБ
Бойко Борисов ГЕРБ / БГНЕС
Това правителство са царе на това да разточителстват пари на фона на недоволно население заради инфлацията, заяви лидерът на ГЕРБ
От парламентарната трибуна Петков нарече Меморандума за разбирателство писмо за намерение (с Gemcorp и IP3 Corporation - бел. ред) . Всъщност това представляват офшорни компании, в които буквално е дадена цялата енергетика на България. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на ГЕРБ в централата на партията.

По думите му, това ще стане със съфинансиране на търговски дейности за разширяване на производството на енергия, транзита, интерконекторите, включително и собственост, която е общинска. "Това са ядрена енергия, централно отопление, Маришкия басейн – на две офшорки. А защо са ми тези офшорки? Защото там си им крият парите. И много разследващи журналисти обичаха да търсят офшорки, но като намериха на Асен Василев, те станаха „добри“ офшорки", коментира Борисов.

Асен Василев: България има най-евтиния бензин на колонка в ЕС

Бoрисов прочете част от меморандума, с който разполага парламентарната група на ГЕРБ-СДС, след като са поискали копие и документът не е засекретен. Според бившият премиер става дума за "чудовищна далавера и огромна корупция за милиарди" и това представлява заробване на България. И посочи, че инфлацията в България е 12,2%, при 7,7% в Еврозоната. Според Борисов вече е невъзможно България да влезе в Еврозоната.

"Готвят да вземат 1 млрд. от външните пазари - не разбирате ли, че тези хора ви ограбват? Социлогическите агенции започнаха да го разбират, ама до 2-3 месеца няма да има какво да се направи. Трябва сериозно затягане на коланите впоследствие. И Радев ще има водеща роля за национално съгласие да се измъкнем от катастрофата, в която сме. Ники Василев им каза - 9 млрд. за 9 дена къде отидоха? Това правителство са царе на това да разточителстват пари на фона на недоволно население заради инфлацията. Нямаме такъв аналог в историята", завърши Борисов.

Петков: Няма руски инвеститори в Gemcorp

Бившият шеф на Агенцията на инвестициите Десислава Трифнова, която сега е депутат от ГЕРБ, също така изрази съмнения, че руските инвеститори зад Gemcorp са се изтеглили преди 3-4 години. Тя даде пример, че през 2019 г. компанията е подписала меморандум с руска банка на форума в Сочи, където е бил и руският президент Владимир Путин.

Според нея основната дейност на компанията дори не е в сектор енергетика.

Борисов заяви, че до преди неговия арест и на други хора на ГЕРБ, "Продължаваме промяната" са могли да разчитат на подкрепа от неговата партия по национално значими теми и казуси. Но след ареста, единствено ще говори с тях, ако Петков си подаде оставка. "Не предлагаме нищо, докато премиер е Кирил Петков", отсече лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира и казуса с БНБ и окачестви кандидата на ИТН - Любомир Каримански, като по-добър кандидат "в пъти", отколкото номинацията на ПП - Андрей Гюров.