Разликата между мен и вас е, че аз съм напълно независим, обърна се премиерът към ДПС
Това, което ние подписахме е просто писмо за намерение за инвестиции в България. Няма никакъв задължителен ефект по никакъв начин. Когато подписахме това писмо за намерение, ние проверихме дали имат руски инвеститори в този момент.Това каза премиерът Кирил Петков в отговор на въпрос на Десислава Трифонова от ГЕРБ за подписания от правителството меморандум за 1 млрд. долара с Gеmcorp.

"В този момент те нямат руски инвеститори. Освен това в момента съм разпоредил пълна проверка да видим пет години назад какви инвеститори са имали", каза още Петков. Той увери, че няма да се подпише договор, ако има най-малките съмнения.

Министерството на финансите с уточнение за меморандума с Gemcorp

Министър-председателят отговори на въпрос дали Асен Василев е получавал пари от офшорна сметка, средства от лице, свързано с Gеmcorp.

Бориславова: Няма подписани ангажименти за инвестицията на Gemcorp


"Отговорът на този въпрос е много лесен. Не", каза още Кирил Петков.

Десислава Атанасова от ГЕРБ - СДС взе процедура по начина на водене. Тя коментира и зададения въпрос от ГЕРБ и посочи, че не е имало нито един отговор. "Не стана ясно какво е подписало правителството. Според Кирил Петков - просто писмо. Според всички останали, включително и корпорацията, с която е подписано това просто писмо, това е меморандум. Според Асен Василев този меморандум, който вече е просто писмо, е подписан, защото американското правителство и посолство е завело въпросната корпорация в Министерски съвет", заяви още Десислава Атанасова.

По думите ѝ Американското посолство не е потвърдило това. "Не стана ясно от отговора коя е корпорацията. Офшорката ли е, или друга някоя, дали е възложена на някоя от службите за сигурност проверка на тези корпорации, защото колеги, ето два отговора на две от службите за сигурност. Министър-председателят не е възлагал такава проверка", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

"Едно нещо, което искам да ви уверя - разликата според мен между вас и мен е, че аз съм напълно независим", каза министър-председателят Кирил Петков в отговор на въпрос на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на блиц-контрола, предаде БГНЕС.

Карадайъ зададе въпрос с определение за Делян Пеевски, че е олигарх и обърна внимание на премиера, че хората говорят, че е марионетка на Иво Прокопиев.

"Стоя пред вас и се чудя какъв е смисълът на тази институция, когато такива въпроси се задават. Тук е въпросът да се информираме за политиката на правителството. Въпросът е да мислим за стратегии за България или да използваме обидни думи към българските институции", заяви още Кирил Петков.

Карадайъ отговори на министър-председателя и го попита от кого е независим. "Иначе оценката ми е, че става практика вихрушката на тази власт да лъже на "алангро" в "ситуацията, в която се намира в много сложна ситуация", а ако понятието лъжа, не ви приляга, може да ползвате и другата терминология - първоаприлска фактологическа неточност, но не всеки ден е 1 април, уважаеми г-н министър-председател", заяви още Карадайъ.

Процедура по начина на водене направи и Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"Кирил Петков току-що каза какъв е смисълът на тази институция. Г-н председател, моля помолете или поканете Кирил Петков да се извини веднага на Народното събрание", каза още Радомир Чолаков.

Петков също така коментира, че газовата връзка с Гърция ще бъде готова до края на юни, а българската страна държи постоянен контакт с гръцкия министър-председател Кириякос Мицотакис.

Никола Минчев обърна внимание, че целият цитат е бил - ако ще се задават такива въпроси.
 
БГНЕС