/ ThinkStock/Getty Images
Инвестиционен интерес от страна на американската компания IP3 е заявен на работна вечеря на 15 февруари в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон, съобщава Министерството на финансите по повод медийни публикации.

На срещата присъстваха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев, Мигел Хернандес, както и представители на американския и българския енергиен бизнес, пише в съобщението.

В последствие на 11 март в България пристигна съоснователят и директор на IP3, адмирал Майкъл Хюит.

Адмирал Хюит и изпълнителният директор на Gemcorp, Атанас Бостанджиев, поискаха среща с министър Николов и министър Василев, на която отново беше заявен инвестиционният интерес на двете компании в българската енергетика.

В резултат на проведените разговори, Министерството на енергетиката и компаниите IP3 Corporation и Gemcorp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика, съобщават от финансовото ведомство.