/ БГНЕС
Министърът на енергетиката Александър Николов е уведомил Gemcorp Holdings Ltd и IP3 за прекратяване по взаимно писмено съгласие на сключения на 23 март 2022 г. меморандум за разбирателство. Това съобщиха от енергийното министерство.

От ГЕРБ поискаха анулиране на Меморандума с Gemcorp

Това се случва в изпълнение на решение от оперативно заседание на Министерския съвет от 20 юли 2022 г.

Заедно с уведомлението, на страните е изпратено и подписано от министъра на енергетиката допълнително споразумение, което урежда отношенията във връзка с прекратяването на меморандума.

Документът за сътрудничество между американската компания Gemcorp и България за съдействие в планирането и изпълнението на проекти за чиста енергия, за развитие на ядрената енергетика и за защитата на критичната енергийна инфраструктура беше подписан през март.

Разследване на авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ разкри връзки между Gemcorp и високопоставени официални лица и олигарси от Русия.

Комисия ще проверява меморандума на правителството с Gemcorp и IP3 corporation

След множество критики у нас, по въпросът беше създадена и временна парламентарна комисия, която да разследва по какви условия и обстоятелствата около подписването на меморандума.

МЕ