С пълно единодушие депутатите от 48-ото Народно събрание одобриха временна комисия да разследва как е подписан и прекратен меморандума с Gemcorp/"Джемкорп" по време на кабинета "Петков". Със 197 гласа бе одобрено създаването на тази комисия.

Временната комисия ще работи в продължение на един месец. В състава ѝ има 14 депутати на паритетен принцип – по двама от парламентарна група. Председател ще бъде Десислава Трифонова.

Рашков: За мен Gemcorp не е проблем. Проблем е АМ „Хемус”

Преди решението им народните избраници направиха почти 3-часов спор дали е в сила или не меморандумът с корпорацията за инвестиции от 1 млрд. долара.
От ГЕРБ се позоваха на твърденията на служебния министър на енергетиката Росен Христов, който твърди, че меморандумът не е прекратен.

"Два подписа, не е един, два ни трябват. Нямаме го, разберете ни! И на нас ни се иска да е прекратен този меморандум много отдавна, но не е за съжаление", заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Депутатите от „Продължаваме промяната” смятат, че тази комисия е излишна, но казаха, че ще я подкрепят. "Очевидно е, че темата е затворена, искате да я претопляте", коментира Настимир Ананиев.

От ГЕРБ откриха връзка между меморандума и Плана за възстановяване и устойчивост и предвидената инвестиция за термална енергия като видяха скрита приватизация на енергетиката.

Тезата на ГЕРБ подкрепиха колегите им от "Възраждане". Депутатът Цончо Ганев призова: "Асене и Киро, кажете си за всичко това, което направихте. С този меморандум към "Джемкорп" са заложени неща, които, ако се бяха реализирали, щяхте набързо да приватизирате голяма част от енергетиката".
В отговор депутатите от ПП напълно отхвърлиха тези твърдения. Искрен Арабаджиев каза, че би си скъсал дипломата на негово място.

ГЕРБ: Има заплаха за националната сигурност, меморандумът с Gemcorp не е прекратен

В мотивите се посочва, че Gemcorp Holdings Limited е част от голяма група компании Gemcorp, свързана с руски капитали и олигарси, както и че при подписването на меморандума не са извършени проверки на нито една от компаниите в структурата на Gemcorp. Също така се припомня се, че в 47-ото Народно събрание по настояване на ГЕРБ-СДС е била създадена временна комисия, която да разследва всички факти и обстоятелства как е избрана компанията Gemcorp Holdings Limited.

Вносителите посочват, че дейността на комисията е била саботирана от бившия министър-председател Кирил Петков и бившия министър на финансите Асен Василев, като те не са се явили на нито едно заседание на комисията и не са отговорили на исканията й за предоставяне на документи и данни кой е предложил Gemcorp Holdings Limited, как е била избрана и какви проверки са възложени и извършени от ДАНС.
БТА