"Името на финансовия министър в момента е "министър еврозона". Месеци преди момента, в който очакваме благодарение на усилията на Асен Василев два прозореца да се съединят – на макроикономическите показатели и на политическата воля в Европа да ни приеме, месеци преди реализирането на тази стратегическа цел да сменяме човека, който доведе до това, граничи с трудно обяснимо политическо поведение".  Това коментира пред журналисти преди началото на Третата национална конференция на "Да, България" лидерът на партията Христо Иванов.

"Надявам се на здрав разум и отговорност. Здрав разум означава разбиране, че България може да се стабилизира само ако продължим реформите". Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов във връзка с преговорите, които се очаква да се проведат по-късно днес между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"В нашата коалиция сме събрани три демократични поколения. Трябва да подходим мъдро, за да водим българската държава напред. На българския герб и на НС е записано, че "Съединението прави силата". Когато демократичните сили са обединени, България е вървяла напред, а когато сме разединени, тъмните сили ни дърпат към Азия. Не трябва да допускаме сега за пореден път у нас да потекат руските потоци. България има нужда от своите обединени евроатлантически сили. Заедно с "Продължаваме промяната" да водим България напред", заяви Атанас Атанасов.

"Да, България" днес провежда Трета национална конференция. Партията на Христо Иванов решава към кое политическо семейство в Европа да се присъедини на прага на европейските избори - дали да отиде при десницата от ЕНП, след като на предишния форум обяви курс към одесняване.

Партньорът на Иванов в коалицията "Демократична България" - ДСБ, е част от Европейската народна партия, където членуват също и ГЕРБ, и СДС.

Часове след форума на ДБ започват преговорите с ГЕРБ-СДС, от които зависи дали ще има ротация в управлението, или предстоят предсрочни парламентарни избори. Лидерът на "Да, България" Христо Иванов е част от преговорния екип на "Продължаваме промяната - Демократична България". Неговата позиция е, че на страната не са нужни нови избори, а ако се стигне до тях, то трябва да се проведат много бързо.

БТА

Конференцията днес е и причина преговорите с ГЕРБ-СДС, насрочени за събота сутрин, да бъдат отложени с 8 часа.

През седмицата Борисов поиска и получи мандат от делегатите на Националното съвещание да представи проекта на споразумение за коалиционно управление. Преговорите тази вечер ще бъдат водени от вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, заместник-председателя на ГЕРБ Теменужка Петкова, както и Деница Сачева и Рая Назарян.
ПП-ДБ ще бъде представена от лидерите на формациите Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Христо Иванов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС, Нелли Желева/БТА