Първият кръг преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ как да продължи управлението, ако има ротация Денков-Габриел приключи малко след 22.00 часа. От страна на ГЕРБ на масата е сложено споразумение, което да превърне сглобката в коалиция. От страна на ПП-ДБ е сложен меморандум, предаде БНТ

Срещата тази вечер беше закрита за медиите и нито преди, нито след нея имаше коментари от участниците.

БГНЕС

От ПП-ДБ на масата седнаха Николай Денков и лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов Атанас Атанасов и Асен Василев.

Припомняме, че на влизане Атанас Атанасов от ДБ заяви само, че: "Ще постигнем съгласие, бъдете спокойни", а Рая Назарян от ГЕРБ коментира, че очаква диалогичност. Премиерът в оставка пък бе лаконичен, с думите: "Каквото сме имали, сме го казали досега".

Преговарящите от страна на ГЕРБ бяха Мария Габриел (главен преговарящ), Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. 

БГНЕС

В последните дни се засили напрежението между двете формации. Във вторник ГЕРБ представи коалиционното споразумение, което предлага на ПП-ДБ. Акад. Николай Денков депозира оставката си като премиер по-късно през деня, а в сряда НС я прие единодушно. Тогава от ГЕРБ определиха действията им с подаването и гласуването на оставката като "прибързани".

На крачка от „стискане на ръцете“ или раздор: Ново напрежение в сглобката

От ПП-ДБ заявиха категорично, че не желаят избори. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи сериозни критики към ПП-ДБ. Той обяви, че преговори ще има, но не иска Мария Габриел да се чувства "послушко". Според него решението за министрите трябва да е в нейните ръце.

Кирил Петков пък посъветва Борисов - ако иска да преговаря, да отиде на срещата и го призова да не дава епитети.

В петък Денков и Габриел се обединиха около мнението, че следващите дни ще бъдат ключови за преговорите. Според Денков трябва да се направи всичко възможно, за да се постигне съгласие.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня