Председателят ПГ на "Демократична България" Христо Иванов се обърна към новоизбраните депутати от 45-ото Народно събрание. Той заяви, че над него тегне въпросът дали изобщо ще го бъде. Според Иванов, съгласието и диалога са хубави неща, но попита дали законността е забравена.

Христо Иванов изтъкна, че Народното събрание ще може да извърши само една част от промяната и това е „да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и техните вечни партньори по консумация на властта - ДПС.

"Въпросът е какво друго може да бъде направено в този парламент и това е големият политически въпрос. Чертаят се разделителни линии, търсят се обединяващи знаменатели, но преди това е важно да се фокусираме върху това, което имаме да свършим като задачи", каза още Христо Иванов.

Той заяви, че "Демократична България" има 10 приоритета в две групи. "Едната група е свързана с непосредствените кризисни ситуации, защото са повече от една, които следват от глобалната пандемия.

На първо място трябва решителна програма за масова доброволна имунизация. На второ място трябва да се приложат комплекс от адекватни мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори, предприятията, домакинствата и за социална защита на гражданите. Трябва да направим реална оценка на икономическото положение. Има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовия резерв", подчерта още Иванов.

Той допълни, че ключова задача е в краткосрочен план е България да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. Освен това партията ще предложи промени в Изборния кодекс, закриване на Специализирания съд, на КПКОНПИ и други. „Демократична България" няма да подкрепи ГЕРБ.