Христо Бозуков
Христо Бозуков / БГНЕС
Христо Бозуков: Гъските изядоха парите за биологично земеделие
92918
Христо Бозуков: Гъските изядоха парите за биологично земеделие
  • Христо Бозуков: Гъските изядоха парите за биологично земеделие
Гъските изядоха парите за биологично земеделие, заяви министърът на земеделието и храните Христо Бозуков. Той сигнализира за проблем, свързан с остър недостиг на средства за мерките агроекология и биологично земеделие. Мерките са част от Програмата за развитие на селските райони.

Какво откри кабинетът при ревизията в министерствата

Според Христо Бозуков средствата за акроекология и биопроизводство са похарчени само за 2 години, а края на програмата е през 2020 година.  „Гъските изядоха субсидиите”, изчисли министърът. "И друг път е ставало дума, че са давани допълнителни субсидии на зърнопроизводители, понеже в техните ниви са гнездели зимуващи видове гъски", обясни министърът.

Бозуков посочи, че 65 млн. евро по мярка за агроекология са отишли за опазване на птиците.  "Критична е и ситуацията със субсидиите за биопроизводителите. Само за изминалите две години са разпределени суми, които надхвърлят наличния бюджет. В момента са сме на минус 96 млн.", допълни министърът.

Фермери плашат с блокада на основни пътища в страната

Въпреки това стопаните могат да са спокойни и да започнат активния земеделски сезон, успокои още земеделският министър. Христо Бозуков разкри и още един проблем в администрацията на аграрното министерство.

Скандални обществени поръчки от земеделието отиват на прокурор

Министърът е сезирал прокуратурата за две скандални обществени поръчки за юридически услуги за почти 1 млн. лева . Те са свързани с т.нар. Кодекс за поземлените отношения.