Фермери плашат с блокада на основни пътища в страната
Фермери плашат с блокада на основни пътища в страната / БГНЕС, архив
Скандал съпътства откриването на тазгодишното издание на международната селскостопанска изложба „Агра“ в Пловдив. Само минути след като служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков каза, че селското стопанство има висок ръст, той бе прекъснат с недоволни възгласи от група фермери.

Основният им въпрос към него беше защо се бави разплащането на европейските субсидии. Според фермери от Асеновград това поставя под въпрос изобщо работата на хората заети с бизнес в селското стопанство.

Фермери ще изливат мляко пред Министерството на земеделието

Всичко зависи от едно нареждане от Министерството до Държавен фонд „Земеделие“, смятат фермерите. През декември производителите са получили Схемата за единно плащане на площ, а европейската субсидия в размер на 1.5 млрд. лв. необяснимо се бави.

„Очаквах да получа поздравителен адрес, а не заплахи за блокади“, отговори служебният министър. Той обясни, че забавяне наистина има, но то се дължи изцяло на предишното управление и актуалния срок за плащане през април – май, обявен тези дни, е най-ранният възможен.

Фермери протестират заради липса на ваксини

Под заплаха за уволнение, ръководителите на няколко дирекции в Министерството на земеделието и храните, са направили наистина невъзможното, за да компенсират занемарената с месеци кореспонденция, посочи Бозуков. "Пари наистина има – те ще бъдат раздадени на стопаните, но не и преди да се оформи документалната част", каза министърът.

Всички отрасли на земеделието бележат ръст

Бозуков припомни, че миналата година тютюнопроизводителите са си получили субсидиите през май, а тази година ще ги получат през април. Видимо недоволни от отговора фермерите обявиха, че предприемат стъпки за организиране на протестни действия, които ще включат блокади на основни пътища в страната.  
 
БГНЕС