/ Gulliver/Getty
Засега всички учебни заведения в общината разполагат с необходимите количества вода
Храните за деца в Перник трябва да се приготвят с бутилирана вода, въпреки че за момента качеството на питейната вода в града е добро. Това са препоръчали експерти на заседание при областния управител Емил Костадинов, съобщи пресцентърът на областната администрация.

Засега всички учебни заведения в общината разполагат с необходимите количества вода, осигурени от Държавния резерв. От Областната дирекция по безопасност на храните са изискали проби от храни и отривки от контактни повърхности на всички места, където се приготвя детска храна - кухни, столови и други, да се представят веднъж месечно в институцията.

Протестиращи в сблъсък с полицията край Перник (ВИДЕО+СНИМКИ)

Областният управител Емил Костадинов е посочил, че контролните органи ще следят за използваното количество бутилирана вода, влагано в приготовлението на храни във всички училища и детски градини, за да може при необходимост да бъдат осигурени допълнителни доставки.

За момента притеснения относно качеството на питейната вода няма, са съобщили от Регионалната здравна инспекция. За периода 16 декември - 20 декември са взети 34 проби от водопроводната мрежа на Перник и населени места, захранвани от язовир Студена. Всички те отговарят по контролираните физико-химични и микробиологични показатели.